Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stromy potkáte nyní i na Krajském úřadě v Jihlavě

Stromy potkáte nyní i na Krajském úřadě v Jihlavě

Výstava "Zachraňme stromy", kterou připravilo sdružení Arnika, je ode dneška k vidění na Krajském úřadě v Jihlavě. Lidé si tak mohou nejen zpříjemnit cestu za povinnostmi, ale také se dozvědět zajímavosti ze světa stromů. Poznají je například nejen jako historickou součást naší krajiny a života našich předků, ale například i jako výkonné stroje na výrobu kyslíku, čističky vzduchu a klimatizaci v jednom. Součástí výstavy je také kvíz - pokud návštěvníci výstavy správně odpoví na několik otázek, vyplní soutěžní lístek a budou mít štěstí při losování, mohou se těšit na krásné ceny.

"Výstavu jsme představili vloni v létě v Telči a od té doby putuje po celé republice, po školách, úřadech i festivalech. Chceme ji proto představit i obyvatelům Jihlavy jako hlavního města kraje, k němuž neodmyslitelně patří i krásná stromořadí. Na výstavě je možné stromy vidět z několika různých pohledů a dozvědět se, proč je třeba je chránit a jak na to," přiblížila výstavu Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky.

Výstavu tvoří 12 panelů nazvaných například Co umí strom, Posvátné háje, Stromy a Země nebo Jak zabránit kácení. Text je doplněn barevnými fotografiemi a kromě vědeckých argumentů nabízí i mnoho, možná nepříliš známých zajímavostí. "Málokdy si třeba uvědomujeme, že strom je vlastně takový velký dům s mnoha obyvateli," podotkla Jana Vitnerová.

Každý měsíc Arnika losuje výherce soutěže Zachraňme stromy, která je nedílnou součástí výstavy. Losování proběhne i v Jihlavě v rámci Týdne Země, který je naplánován na 19.-23. dubna. Další trojice šťastlivců se tak může těšit na ilustrovaný Historický atlas hub od nakladatelství Academia, který je vytištěn na ekologickém papíře, polštáře vyrobené indickými ženami v rámci humanitárního programu společnosti IKEA, praktické kuchyňské náčiní od tradičního českého výrobce, firmy Dřevotvar, jenž využívá dřevo získané k přírodě šetrným způsobem a ještě další pěkné ceny.

Výstava je až do 15. dubna přístupná každý pracovní den od 8 do 17 hodin v budově B Krajského úřadu v Jihlavě, Žižkova 57.

Internetové stránky věnované výstavě: http://www.stromy.arnika.org/vystava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů