Pátek, 29. března 2024

Čínská loď poškodila korálový útes na 20 let

Čínská loď poškodila korálový útes na 20 let

Nedávná havárie čínské lodi s nákladem uhlí poblíž australských břehů vážně poškodila Velký bariérový útes. Uvedli to australští vědci, kteří zkoumali rozsah poškození útesu. Podle expertů potrvá přibližně 20 let, než se na poničených částech opět zcela obnoví mořský život. Oznámila to včera agentura AP.

Čínská nákladní loď Šen-neng najela 3. dubna na mělčinu asi 70 kilometrů východně od ostrova Great Keppel. Odkloněním od běžné námořní trasy si zřejmě zkracovala cestu na asijský kontinent. Podle prvních odhadů zanechal trup plavidla na korálovém útesu jizvu širokou 250 metrů a dlouhou téměř tři kilometry. David Wachenfeld ze správy Velkého bariérového útesu řekl, že loď na některých místech doslova rozdrtila všechen mořský život. Útes tak prý bude potřebovat dvě dekády, než se z havárie zotaví.

Rozsah poškození je obrovský kvůli tomu, že plavidlo po nárazu nezůstalo na jednom místě, ale mořské proudy ho dále smýkaly po útesu.

Vzniklá olejová skvrna byla včas zneškodněna pomocí chemických postřiků. Uniklé pohonné hmoty tak podle Wachenfelda nezpůsobily téměř žádnou škodu. Problémem může ale být barva, kterou byl natřen trup lodi. Tyto barvy mohou být vysoce toxické a stopy nátěru, které loď na korálovém útesu zanechala, mohou údajně zničit místní podmořskou faunu a flóru.

Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Je dlouhý přes 2500 kilometrů a spadá pod ochranu UNESCO. Jedná se o složitý ekosystém srovnatelný s tropickým deštným pralesem.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů