Úterý, 23. dubna 2024

Podepište se pod přísnější ochranu stromů, vyzývají nevládní organizace ministryni Bízkovou

Podepište se pod přísnější ochranu stromů,  vyzývají nevládní organizace ministryni Bízkovou

Stromy, které měla loňská novela zákona na ochranu přírody lépe chránit, dnes díky zpoždění s přijetím novely prováděcí vyhlášky častěji padají k zemi. Stát totiž v současnosti dovoluje snadné kácení stromů, které jsou mladší než přibližně 50 let, respektive mají obvod kmene menší než 80 cm. S každým zdravým stromem, který je pokácen, ale hrozí zhoršení životního prostředí, jak často upozorňují ekologové, lékaři i vědci. Nevládní organizace proto znovu důrazně vyzývají Ministerstvo životního prostředí, aby schválilo připravenou vyhlášku, která tento stav napraví.

Přímo před sídlem ministerstva se proto dnes sešli zástupci Arniky a iniciativy Naše stromy, které podpořila mimo jiné i herečka a někdejší poslankyně Táňa Fischerová a symbolický Krakonoš (fotografie zde: http://www.arnika.org/Fotogalerie/predavani-petic-za-zachranu-stromu). Smyslem akce bylo předat ministryni Rut Bízkové petice s požadavky na lepší ochranu stromů, za nimiž stojí podpora více než 33 000 lidí. "O schůzku jsme paní ministryni Bízkovou žádali již několik týdnů a navrhovali postupně různé termíny setkání. Bohužel nám i dnes dopoledne bylo řečeno, že nebude přítomna. Petice jsme proto předali na podatelně ministerstva. Velkým překvapením pak bylo, když paní ministryně přibližně 20 minut po předání petice vyšla z budovy ministerstva, aby nasedla do připravené limuzíny. Doufejme, že její vstřícnost k ochraně stromů a životního prostředí bude větší, než k setkání s občany," podotýká mluvčí Arniky Zora Kasiková.

"Odborná i široká veřejnost se dnes jasně staví za nutnost důsledné ochrany stromů. Petice Zachraňme stromy, kterou vypracovala Arnika, a obdobnou petici iniciativy Naše stromy, dosud podpořilo více než 33 tisíc lidí a význam zeleně ve znečištěném ovzduší zejména ve městech opakovaně vyzdvihují také lékaři. I přes tento tlak zůstává přísnější vyhláška - byť je připravena - na stole již třetího šéfa Ministerstva životního prostředí neschválena," říká Lukáš Matějka, zástupce petičního výboru petice Zachraňme stromy.

Chybějící vyhláška navíc není jediným nebezpečím, které reálně hrozí stromům a zeleni v České republice. Na programu vlády se má brzy objevit návrh ministra průmyslu a obchodu zrušit ochranu dřevin na pozemcích silničářů, developerů a dalších podnikatelů a také zrušit povinnost náhradních výsadeb. "Je neuvěřitelné, že se v době, kdy máme čím dál větší povědomí o důsledcích znečištěného ovzduší pro lidské zdraví, objevují záměry, které by znamenaly nepochybné zhoršení životního prostředí. Je přitom prokázáno, že právě stromy mají ve městech zásadní pozitivní vliv na omezení znečištění vzduchu," říká Lukáš Matějka.

Výzvu Arniky a iniciativy Naše stromy podpořilo i několik osobností či dalších občanských sdružení:

Táňa Fischerová, herečka, někdejší poslankyně Parlamentu ČR
Patřím k lidem, kteří už několik let zápasí za stromy v naší zemi. Paradoxně, čím více se snažíme, tím hůř to dopadá. Považuji přístup, který toto umožňuje, za skandální a pokud Ministerstvo průmyslu a obchodu vážně navrhuje ještě oslabit dosavadní děravé zákony a zrušit ochranu dřevin, navrhuji při úvahách, jak zmenšit počet ministerstev, zrušit MPO. Myslím, že by to naší zemi prospělo.

PhDr. Přemek Podlaha, moderátor a publicista, člen petičního výboru "Zachraňme stromy"
Cestuji už pět desítek let křížem krážem po republice a těžko najít místo, kde jsem ještě s kamerou nebyl. Občas mě mrazí, když vidím, jak se bezhlavě kácejí stromy, jak jsou lidé neznalí zákonů, jak se podniky snaží najít skulinu, kterou by zákon obešly. Zdá se mi, že úcty k práci našich předků, kteří o lesy, aleje, remízky, zahrady pečovali nikoliv pro sebe, ale pro svoje potomky, valem ubývá. Hledejme cesty, jak vrátit krajině stromy, které zmizely a nepřemýšlejme o tom, jak kvůli zisku likvidaci stromů usnadnit. Každý z nás má možnost třeba jen malým podílem věci pomoci. Nebuďme lhostejní. Naši potomci ani krajina, ve které žijeme, si to nezaslouží.

MUDr. Eva Schallerová, praktická lékařka pro děti a dorost, Ostrava - Radvanice
Držím palce. Můj přístup k problematice se nezměnil.
Stromy jsou svým způsobem naše náhradní plíce a s ohledem na fakt, že žiju a léčím v oblasti, kde se hluboké nadechnutí bez bolestí na hrudníku stává velkou vzácností, můžete mi stoprocentně věřit, že vím o čem mluvím.

PhDr. Marie Hrušková, spisovatelka
Setkávám s mnoha nářky, jak se "nevelké" stromy ( pod 80 cm)likvidují, protože jim "zbraň" k tomu dali už v prosinci naši poslanci. Doufám, že paní ministryně ví, proč je ministryní právě životního prostředí. Zdraví Marie Hrušková

Pavla Skýbová za výkonný výbor o.s. "Vzduch"
Jednejte i jménem občanského sdružení "Vzduch", popřípadě vyjádřete náš souhlas s peticí, naši podporu celé věci. Děkujeme předem a přejeme čistý vzduch.


Výzva občanského sdružení Zdraví pro Krupku ministryni životního prostředí Ing. Rut Bízkové
k odpovědnému přístupu při řešení otázek životního prostředí v České republice

Vážená paní ministryně,
jsme šokováni návrhem ministra průmyslu a obchodu Tošovského, který byl měl přinést razantní seškrtání klíčových ekologických zákonů, jež chrání zdraví veřejnosti.
Dlouhou dobu očekáváme od vlády přijetí dalšího zpřísnění doposud nedostatečných zákonů (zejména zákona na ochranu ovzduší). Řada dílčích návrhů ministra Tošovského vzbuzuje oprávněné obavy, je výsměchem nám všem, výsměchem našemu zdraví a zdraví dalších generací.
Pokud nejste na postu ministryně životního prostředí pouze osobou zastupující zcela jiné zájmové skupiny, měla byste to dokázat.
Apelujeme tímto na Vaše svědomí a vyzýváme Vás, abyste z titulu své funkce hájila především zájmy a požadavky na zdravé životní prostředí obyvatel naší republiky, zejména pak v exponovaných regionech republiky (Ostravsko, Ústecko), abyste se neubírala cestou zpět tím, že byste souhlasila s vyškrtnutím toxických látek z IRZ, stručně řečeno, abyste jako ministryně životního prostředí správně eticky vyhodnotila dopad změn navržených ministrem Tošovským.

Naprosto se ztotožňujeme s vyjádřením Kateřiny Ptáčkové, ředitelky Zeleného kruhu:
"Tošovského návrh doslova bere dech. Že ministr otevřeně požaduje utajovat před lidmi produkci toxických odpadů z továren, je prostě skandální. Premiér ve Sněmovně slíbil, že vláda bude rychle pracovat na změnách zákona o ovzduší, které by pomohly Ostravsku těžce postiženému katastrofálním smogem. Ale uplynuly pouhé dva měsíce a je tu oficiální návrh na rázné škrty dokonce i ve stávajícím, už tak slabém zákoně."

Vedou nás k tomu tyto důvody:
1/ vystavování obyvatel našeho města a okolí
o po 3 roky tunám imisí formaldehydu, fenolu, amoniaku (vliv Knauf Insulation Krupka)
o po 4 roky zvýšenému vlivu automobilové dopravy (BaP) - důsledek vytvoření nové průmyslové zóny v oblasti se špatnými rozptylovými podmínkami

2/ snaha o likvidaci vzrostlých lip podél hranice kontroverzního závodu Knauf Insulation při velmi frekventované silnici oddělující průmyslovou zónu od obytné části města (Nové Modlany)
Děkujeme za Váš odpovědný přístup při rozhodování a za službu, kterou byste nám občanům této republiky měla prokazovat.

Mgr. Miloslava Bačová, předsedkyně občanského sdružení Zdraví pro Krupku
V Krupce 6. května 2010

Zdroj: Tisková zpráva Arniky k předání petic na ochranu stromů Ministerstvu životního prostředí 7. května 2010

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů