Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ochránci přírody volají všechny dobrovolníky na pomoc jarní přírodě

Ochránci přírody volají všechny dobrovolníky na pomoc jarní přírodě

Kněžice - První letošní dobrovolnická akce Na pomoc jarní přírodě se uskuteční tento víkend 11. - 13. června.
V současné době pečuje Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kněžice o pět přírodních rezervací a přírodních památek v kraji Vysočina a Jihočeském kraji. Dále pečuje o asi čtrnáct hektarů pozemků mimo chráněná území na čtrnácti lokalitách na Třebíčsku, Dačicku, Znojemsku a Velkomeziříčsku. Na dalších dvaceti hektarech má souhlas vlastníka a ráda by je zahrnula do své trvalé péče. Péče o lokality spočívá především v ručním kosení, kácení dřevin, vyřezávání náletů a pastvě.
Managementová opatření na chráněných územích jsou finančně pokryta dotacemi z krajů, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR či magistrátů měst. Praktická péče na nechráněných územích, které tvoří převážnou většinu udržovaných lokalit, je obvykle podpořena dotací ministerstva životního prostředí z Programu péče o krajinu (PPK) a z programu Podpora činnosti neziskových organizací. Tyto dotace však pokryjí pouze náklady za provedené práce. Ostatní náklady jsou v režii Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kněžice (ZO ČSOP).
Praktická péče o chráněná i nechráněná území prováděná v takové míře se neobejde bez pomoci dobrovolníků. Dobrovolníci pomáhají ZO ČSOP Kněžice již od roku 1984. Kromě řady drobných nepravidelných akcí s dobrovolníky proběhnou každoročně tři velké tradiční brigády, kterých se zúčastní přes čtyřicet dobrovolníků a odpracuje se přibližně tisíc hodinPozvánku s podrobnými informacemi najde každý zájemce na stránkách www.chaloupky.cz.
Akce byla podpořena Nadací Veronica v rámci projektu Dobrovolníci na pomoc přírodě na nechráněných územích Jihomoravského kraje a kraje Vysočina.

Více informací poskytne:
Kateřina Feikusová, ZO ČSOP Kněžice, 604 157 350, katerina.feikusova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů