Rozsáhlá ropná katastrofa zdecimovala chovy ústřic v Mexickém zálivu, v Evropě ničí ústřice epidemie.
Ústřice mizejí, trpí chovatelé i restauratéři
Návštěvníci amerických restaurací marně hledají na jídelníčku ústřice. Podobně jsou na tom Francouzi. Rozsáhlá ekologická havárie zpustošila chov ústřic v Mexickém zálivu. Na druhé straně Atlantiku zase decimuje už třetím rokem chovy nebezpečný virus.
Ústřice se tak stávají skutečnou vzácností. V obou případech je viníkem člověk. U ropné havárie je to zřejmé. Ve Francii se mluví o zvyšující se teplotě moří a masovém chovu, které šíření viru umožňují.
Ropná pohroma
Jde o hodně peněz. Za ústřice z Mexického zálivu dostávají chovatelé asi 60,2 milionu dolarů ročně. Ztráty v produkci bude těžké nahradit.
Mořské plody na jídelníčku Američanů jsou z 83 procent importovány. Právě ústřice jsou však v tomto směru výjimkou. Z Mexického zálivu pocházejí dvě třetiny všech ústřic spořádaných Američany.
Ústřice jsou velmi citlivé na změny ekosystému a obtížně se zbavují škodlivin. Jejich chov je navíc pracný, trvá celé tři roky, než dorostou a mohou se prodávat. Nyní byla řada oblastí jejich výskytu uzavřena. Ohroženy jsou i larvy, vymřít mohou celé kolonie těchto měkkýšů.
Turisté se teď vyhýbají nejen postižené oblasti, ale i restauracím s mořskými plody. Britský týdeník The Economist upozorňuje, že mnozí restauratéři z toho viní média. "Novináře nezajímá nic jiného než cucky dehtu na pláži," zlobí se John Ray Nelson, majitel menší restaurace v Alabamě.
Američtí rybáři a chovatelé doufají, že britská těžební firma BP, která je za katastrofu odpovědná, splní svůj slib a škody jim zaplatí.
Zatím ale není jasné, jak se bude případná náhrada vypočítávat a co všechno do ní bude zahrnuto. Peníze navíc nikomu z chovatelů nevrátí zahubené ústřice. "Můžete mi dát všechny peníze, ale nevrátíte mi nikdy můj způsob života," posteskl si texaský chovatel Albone Rogers.
V troskách se nyní kvůli nákaze ocitl i chov ústřic na jihu Francie.
Nešťastní Francouzi
Některé farmy přišly podle stanice BBC o 80 až 100 procent ústřic. Vzhledem k tříletému chovnému cyklu se zatím krize plně neprojevila. Všechna produkce z let předcházejících roku 2008 už byla rozprodána. S plnou silou tedy těžkosti udeří na prodejce i restauratéry až nyní.
"Viru vyhovuje teplota od 17 stupňů Celsia výše," vysvětluje bretaňský chovatel Bruno Lemoine. Odhaduje, že ztratí okolo 70 procent chovu.
Podle odhadů skončí kvůli viru až dvě pětiny francouzských chovatelů ústřic. Vláda už jim slíbila záchranný balíček ve výši 150 milionů eur.
Chov ústřic v USA
MEZITITULEK: 2/3 spotřeby
Produkce ústřic v Mexickém zálivu pokrývá spotřebu Američanů ze dvou třetin.
60,2 mil. USD
Ročně se z Texasu, Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy - prodají ústřice za 60,2 milionu dolarů. Jejich celková váha činí zhruba 9,3 milionu kilogramů.
AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz