Pátek, 19. dubna 2024

Zákaz komerčního lovu velryb má namále

Zákaz komerčního lovu velryb má namále

Nový návrh ochranářů velryb chce otevřít komerční lov kytovců výměnou za větší kontrolu a přísné kvóty.

Mezinárodní velrybářská komise (MVK) se včera sešla v marockém Agadiru, aby projednala dočasné pozastavení moratoria na komerční lov velryb. Návrh, který rozdělil příznivce i odpůrce velrybářství, také předpokládá větší kontrolu lovu kytovců a přísné kvóty, které mohou dosavadní velrybářské mocnosti odmítnout.

"Naším cílem je výrazné snížení počtu zabitých velryb, ale cenou, kterou za to zaplatíme, je povolení alespoň omezeného lovu," vysvětlil vznik kontroverzního návrhu předseda MVK Cristian Maquieira.

Nově nastavená pravidla by podle obhájců návrhu mohly zachránit život až 5000 kytovců ročně. Během této doby hodlá MVK vypracovat další, dlouhodobější řešení.

Úplný zákaz komerčního velrybářství, který je v platnosti od roku 1986, je podle odborníků z MVK neúčinný. Japonsko ho jednoduše obchází a Norsko s Islandem se mu nikdy nepodvolily.

Všechny tři země, které považují lov velryb za své přirozené právo, hodlají velmi tvrdě jednat zejména o nastavení kvót pro počty a druhy lovených kytovců, samotná jednání ale zatím žádná z nich neodmítla.

Rozhodující slovo bude mít ve snaze o dosažení kompromisu zřejmě Japonsko, které ročně loví stovky kusů kytovců "pro vědecké účely". Jeho stanovisko je ale zatím drženo v tajnosti.

Právě Japonsko je terčem nejostřejší kritiky odpůrců velrybářství nejen pro to, kolik velryb ročně uloví, ale také kvůli zneužívání svého programu rozvojové pomoci. Tu tato asijská země nabízí chudým členským státům MVK výměnou za podporu svého velrybářského průmyslu. Kupování hlasů v rámci organizace odhalil tento měsíc nejmenovaný japonský státní pracovník organizaci Greenpeace a britské stanici BBC.

Mezi odpůrci nového návrhu je ale i řada členských států MVK, které s návratem ke komerčnímu velrybářství nesouhlasí. Obávají se otevření lovu v dosud přísně chráněných oblastech a jeho obnovení ve státech, které s velrybářstvím kvůli jeho zákazu dříve přestaly.

"Ochrana velryb je ohrožena politicky výhodným návrhem, který se některé vlády snaží schválit," prohlásil Patrick Ramage z Mezinárodního fondu pro podporu zvířat.

Panuje také obava, že když se MVK nepodaří během týdenního jednání v Maroku dosáhnout kompromisu, může dojít k rozštěpení komise nebo k jejímu úplnému rozpadu.

Podle MVK je ročně uloveno na 2000 velryb. Celkově jich bylo podle Institutu pro podporu zvířat ve Washingtonu od vyhlášení moratoria na komerční lov kytovců před 24 lety zabito nejméně 33 600.

AUTOR: Jakub Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů