Pátek, 29. března 2024

Výstava o evropské divočině představené na stovce velkoplošných fotografií byla zahájena před pražským Rudolfinem

Výstava o evropské divočině představené na stovce velkoplošných fotografií byla zahájena před pražským Rudolfinem

V úterý 22. června v podvečer byla za účasti ministryně životního prostředí Rut Bízkové a dalších osobností v prostoru před pražským Rudolfinem slavnostně zahájena putovní fotografická výstava o Evropské divočině, která je jednou z akcí k letošnímu Mezinárodnímu roku biodiverzity.

Mezinárodní putovní výstava více než 100 velkoformátových fotografií je výsledkem 125 výprav týmu 69 nejlepších evropských fotografů do všech 48 evropských zemí. Jejich práce celkem představuje skoro 200.000 fotografií, ze kterých měli organizátoři nelehkou úlohu vybrat 100 nejlepších a nejreprezentativnějších pro následné představení evropské veřejnosti. Jak se této úlohy zhostili, se můžete sami přesvědčit ve dnech 22. června až 22. srpna v prostorách před pražským Rudolfinem 24 hodin denně.

Součástí výstavy je i šest panelů věnovaných Národnímu parku Šumava - "Šumavská divočina", která projekt doprovází a zahájila tak víceletý program prezentace přírodních krás České republiky.

Fotografie na panelech s nočním osvětlením jsou volně přístupné 24 hodin 7 dní v týdnu. Zároveň v informačním stanu vedle Rudolfina probíhá každý den od 8 do 22 hodin doprovodný program - představení jednotlivých Správ Národních parků a Chráněných krajinných oblastí, společně s videoprojekcemi, besedami, možností odpovědí na dotazy veřejnosti, distribucí letáků a dalších informačních materiálů.

Zahájení výstavy společně s ministryní životního prostředí Rut Bízkovou se zúčastnil také Ladislav Miko, ředitel Odboru pro ochranu přírodních zdrojů a biodiverzity při Evropské komisi, který v době, kdy byl ministrem životního prostředí České republiky na výstavu upozornil a zajištěním podpory MŽP přispěl i k její realizaci. Jako další přednesli pár úvodních slov Václav Mencl, předseda Rady SFŽP, který výstavu podpořil, František Krejčí, ředitel Správy NP a CHKO Šumava, která přispěla dalšími šesti panely fotografií šumavské divočiny a Staffan Widstrand, jeden ze tří ředitelů společnosti Wild Wonders of Europe, hlavního organizátora této výstavy.
Výstava se koná také pod záštitou premiéra Jana Fischera a Primátora hl.m. Prahy Pavla Béma. Po zahájení dne 27. května v Haagu putovaly počátkem června fotografie do italského Janova, další zastávkou je nyní Praha a postupně během jejího konání do konce roku 2012, ji přivítají i další evropská města.


Více informací najdete na : www.wild-wonders.com

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů