Středa, 24. dubna 2024

Třetí ročník ŠUMAVSKÉHO POHÁRU v kosení kosou se letos roztáčí v Záblatí

Třetí ročník ŠUMAVSKÉHO POHÁRU v kosení kosou se letos roztáčí v Záblatí

...tedy na půdě loňského vítěze hlavní kategorie (muži do 60 let) Františka Korytára, který si v úctyhodném věku 58 let poradil s pěknou řádkou mnohem mladších sekáčů. Právě v Záblatí nemůžeme opomenout zmínit vynikající výkony (dnes již legendy šumavského kosení) Josefa Gajdoše, který opanoval kategorii mužů nad 60 let jak v ŠUMAVSKÉM POHÁRU tak při MEZINÁRODNÍM MISTROVSTVÍ ŠUMAVY, kde si snadno poradil s obávanou slovenskou reprezentací. Zvítězil ve vynikajícím čase 1:33 min/ 0,5 ár, což je jen několik vteřin za slovenským rekordem.

Důkazem důležitosti koseckých setkání je i obrovské zlepšení šumavské naděje Františka Šmolíka. Ten v prvním ročníku skončil 8. v čase 12:48 min/ ár. Loni se přes 3. místo v prvním kole poháru probojoval až na 2. místo v celkovém pořadí a jako třetí na MEZINÁRODNÍM MISTROVSTVÍ ŠUMAVY se stal nejrychlejším čechem v čase 5:29 min/ ár . Upozornit musíme na všechny. Pravidelná medailová účast Karla Horelici nad 60 let, neúnavná propagace kosení v podání Míry Šobra, a usilovná práce Karla Vodičky jsou jen útržky. Je třeba ještě složit poklonu panu Jaroslavu Staňkovi, který se ve svých 80-ti letech nezdráhal vydat na dalekou cestu za účastí v poháru, kterou navíc završil vítězstvím v soutěži o nejčistší pokos. Za takovou inspiraci děkujeme a doufáme v motivaci obzvláště mladší generace, ze které, jako by se tato dovednost pomalu vytrácela.

Nejsme tu od toho, abychom se navzájem drtili, ale proto, abychom si pomohli v progresu. Abychom dokázali, že kosa není kus starého železa, ale plnohodnotný nástroj. Abychom vybrali reprezentaci na MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ŠUMAVY.

Občanské sdružení DESHI (čti [déši] = místní, lokální) v současnosti iniciuje vznik "Cechu sekáčů Šumavy". Jednotlivá kola ŠUMAVSKÉHO POHÁRU se odehrávají napříč Šumavou. Pomáhají nám zmapovat, jednotit a podchytit kosecké aktivity v jednotlivých částech, sdružit zájemce o profesionální kosení a následně nabízet "Tiché odklizení zeleně po celé Šumavě.

A ženy? Každý si při pohledu na tuto kategorii uvědomí jistou podobnost s tancem, přirozenou pohybovou komplexnost kosení a tím pozitivní vliv na správnou funkci organismu. Takže Šumavské i mezinárodní šampiónce, paní Svatošové, v jejímž věku (neprozradíme) se většina lidí sotva hýbe, přejeme hodně zdraví do dalších desetiletí.

Rozšíření a zkvalitnění základny vyžaduje důkladnou práci s mládeží, a abychom mohli pomýšlet na účast např. na Mistrovství světa družstev, musíme se dětem věnovat. Většina z nich to na našich akcích zkusí poprvé. Držitelka obou šumavských trofejí, 7letá Amia Vostrovská však často kosí kůzlatům. Také další objevený talent a kandidát na letošní trofej, 6-ti letý Tomáš Zídek pravidelně kosí pro králíky. Kráčí tak ve šlépějích Františka Krytára, Josefa Gajdoš či bratrů Klišíků a mnoha dalších, kteří začínali s kosení mezi 6-10 rokem. Pro děti z měst chystáme kosecké kroužky, zážitkové programy a letní kosecký tábor.

Potvrzením naší víry jsou i nědělní termíny. Tradici našich bohoslužeb rušíme v případě finále. To se koná 5.7. a stejně jako věrozvěsti, zvěstujeme víru koseckou.


Trabant a Mercedes....
Nabízíme klepání kos i možnost, dostat se ke kvalitnímu vybavení. Kosy z fabriky, kde nakupuje mistr světa, platí za nejlepší na světě. Ergonomická kosiště na míru i další nutný materiál (kosiříky, klepání, broušení...) je snadno dostupný. Nově zařazujeme výkup kos a nářadí na klepání (babka, kladívko...).


Termíny dalších akcí

5.7. finále ŠUMAVSKÉHO POHÁRU V KOSENÍ KOSOU
Mlynářovice u Volar.

24.7. MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ŠUMAVY v kosení kosou
Nové Údolí


26.7. - 8.8. kosecké symposium

udržba TTP - spec. managementy
výuka kosení a přípravy nástroje
akreditace instruktorů (ve spolupráci se zakladatelkou Sense verein Osteraich Christiane Lechner)
workshop na sušení sena a odklízení zeleně
zážitkové programy pro veřejnost

(+ dojení, tlučení másla, výroba sýrů, pečení chleba na otevřeném ohni, práce s koněm)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů