Pátek, 19. dubna 2024

OBNOVA HNÍZDNÍCH STĚN PRO BŘEHULE BYLA ÚSPĚŠNÁ

OBNOVA HNÍZDNÍCH STĚN PRO BŘEHULE BYLA ÚSPĚŠNÁ

Sdružení Calla upravilo v letošním roce šest hnízdních stěn pro chráněné břehule říční. V pěti z nich se břehule skutečně usídlily, dvě kolonie patří k největším v Jihočeském kraji.

Už na konci dubna začaly první břehule hrabat nory v pískovně u Jindřichova Hradce. Jejich přílet na zbylá hnízdiště se však letos opozdil. V současné době probíhá každoroční sčítání jejich jihočeské populace, které realizuje přední znalec tohoto ptačího druhu a externí spolupracovník Cally Petr Heneberg.

"V letošním roce jsme upravili celkem šest hnízdních stěn v pískovnách. Na čtyřech lokalitách vloni břehule hnízdily, u dvou jsme se pokusili o jejich opětovné osídlení," říká bioložka Olga Dvořáková, která má v projektu na starosti terénní práce.

Výsledky letošních zásahů na podporu břehulí jsou povzbudivé. Břehulí kolonie ve Lžíně na Táborsku a v Záblatí na Třeboňsku jsou opravdu početné. V první bylo napočítáno celkem 230 hnízdních nor, ve druhé 251 hnízdních nor. Poměrně velkou kolonii s 54 norami hostí také stěna v Přírodní památce Pískovna na cvičišti u Jindřichova Hradce, kterou Calla upravila ve spolupráci s místním sdružením Hamerský potok. V pískovně Třebeč na Borovansku břehule vyhrabaly 40 nor nor. Nejmenší kolonie o čtyřech norách vznikla v pískovně u Slavošovic, v pískovně Borkovice - Jitra nehnízdí břehule vůbec. Neúspěch na posledně jmenované lokalitě může být způsoben přílišnou tvrdostí substrátu, bude však ještě předmětem dalších analýz. Vynaložené úsilí by však nemělo přijít vniveč. Jednak pomůže projektovému týmu při plánování obnovy stěn v příštích letech, jednak poslouží při dalších průzkumech.

"V současné době sledujeme osídlování stěn dalšími druhy živočichů, např. blanokřídlým hmyzem. Do budoucna nám to pomůže při případných úpravách metodiky," uzavírá entomolog Jiří Řehounek, který se v Calle věnuje ochraně přírody a obnově území po těžbě.

Kontakty: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - tel. 605 066 898, e-mail RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů