Čtvrtek, 28. března 2024

NEUKÁZNĚNÍ REKREANTI MOHOU NIČIT HNÍZDIŠTĚ CHRÁNĚNÝCH BŘEHULÍ

Lidská neukázněnost může znamenat vážné ohrožení pro hnízdiště chráněných břehulí. Na některých místech hrozí sesouvání hnízdních stěn s koloniemi těchto ptáků, protože z jejich nezpevněného povrchu rekreanti skáčou do vody.

NEUKÁZNĚNÍ REKREANTI MOHOU NIČIT HNÍZDIŠTĚ CHRÁNĚNÝCH BŘEHULÍ

Břehule říční je chráněným druhem, jehož početnost se v jižních Čechách trvale snižuje. Přesvědčivě to dokázala analýza její hnízdní populace, kterou pro sdružení Calla v loňském roce vypracoval expert na tyto zajímavé ptáky Petr Heneberg. Protože břehulím ubyla původní hnízdiště v březích řek, přizpůsobily se novým okolnostem a hnízdí dnes především ve stěnách pískoven. Ochránci přírody se v poslední době snaží ve spolupráci s těžebními firmami o navýšení početnosti břehulí, aniž by to znamenalo omezení těžby štěrkopísku. Tato opatření však mnohdy znamenají přímé či nepřímé finanční náklady jak pro těžební firmy, tak pro stát či případné dárce.

"V poslední době se na nás začali obracet lidé, kteří byli svědky ničení hnízdních stěn rekreanty. Problém se týká zejména těch stěn, které jsou nad vodní hladinou štěrkopískových jezer. Pokud z takové stěny začnou lidé skákat, hrozí propadání hnízdních nor, ve kterých ještě mohou být mláďata břehulí," vysvětluje Jiří Řehounek, který se ochraně břehulí věnuje ve sdružení Calla.

Pracovníci státní ochrany přírody v těchto dnech podnikají na ohrožených místech namátkové kontroly, při kterých mohou fyzickým osobám udělit za výše popsané chování pokutu 10 - 20 tisíc korun podle závažnosti přestupku. Bohužel však není možné, aby někdo břehule hlídal nepřetržitě.

"Na každém štěrkopískovém jezeru je bezpochyby mnoho míst, ze kterých se dá skákat do vody. Břehulích kolonií je však v celém Jihočeském kraji jen několik desítek. Proto bychom chtěli i touto cestou apelovat na rekreanty, aby se nepodíleli na ohrožování chráněných břehulí," dodává Jiří Řehounek.

Další informace o břehulích naleznete v těchto publikacích:
http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka&php=4_nabidka.php#brehule
http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka&php=4_nabidka.php#P

Další informace o ochraně přírodovědně cenných pískoven naleznete na webu:
www.calla.cz


Kontakt: Jiří Řehounek (Calla), e-mail RehounekJ@seznam.cz, tel. 605 066 898

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů