Pátek, 29. března 2024

Žádejte o peníze na výsadbu stromů

Žádejte o peníze na výsadbu stromů

Chcete si vysadit lipovou alej ke kapličce nebo obnovit starý obecní sad? Nadace Partnerství poskytuje příležitost malým občanským sdružením, příspěvkovým organizacím, školám i obcím - až do 27. srpna přijímá žádosti o grant na podzimní výsadbu stromů. Maximální výše nadačního příspěvku je 20 tisíc korun.

Do ankety Strom roku se v minulém roce zapojilo téměř 47 tisíc lidí a díky jejich aktivitě se podařilo získat potřebné peníze na jarní a podzimní výsadby stromů. "V jarním grantovém kole jsme podpořili celkem šestnáct projektů a vysadili přes sedm set stromů. Díky nadačním příspěvkům se obnovily například aleje starých odrůd ovocných stromů, ozelenily cyklostezky a náves. V současné době je možné žádat o peníze na podzimní výsadbu," uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Cílem každoročních výsadeb je zkvalitnění životního prostředí i utužování vztahů lidí k přírodě a mezi sebou navzájem. Do sázení je proto potřeba zapojit širokou veřejnost včetně sousedů, žáků, důchodců nebo místních spolků. "Je pro nás důležité, aby si lidé stromy vysadili sami, protože si jich pak budou více vážit. Blízký vztah ke stromu je vede k následné péči o něj a brání případnému vandalismu," komentuje Ivana Adámková jedno z kritérií posuzování žádostí.

Kromě účasti místních obyvatel na sázení je důležité také vybrat pro zvolené místo vhodné druhy dřevin. "Šanci získat nadační příspěvek mají pouze výsadby původních druhů stromů. Tímto způsobem se snažíme nejen dodržovat estetiku krajiny, ale i podporovat zachování její přírodní rozmanitosti, která je tématem letošního Mezinárodního roku biodiverzity," vyjasňuje Adámková a dodává, že z hlediska správné volby dřevin se mohou žadatelé obrátit přímo na Nadaci Partnerství nebo firmu Arboeko, která zajišťuje odborné konzultace pro program Strom života.

Aktivity programu Strom života v letošním roce spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí částkou 5,5 milionů korun.

Více informací ráda poskytne:
Ivana Adámková, projektová koordinátorka programu Strom života
e-mail: ivana.adamkova@nap.cz, tel: 515 903 131

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů