Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové mohou dál samostatně pečovat o přírodu i na cizím pozemku

Ekologové mohou dál samostatně pečovat o přírodu i na cizím pozemku

Brno - Ústavní soud dnes nezrušil kontroverzní část zákona o ochraně přírody a krajiny, proto ochránci přírody mohou dál na vlastní pěst dělat v přírodě zásahy zlepšující přírodní a krajinné prostředí. Zrušení navrhla skupina senátorů. Ochránci mohou o krajinu pečovat v případě, že to po předchozí výzvě neučiní vlastník ani nájemce pozemku.

Senátoři v návrhu argumentovali, že zákon není v souladu s principy právní jistoty, ochrany důvěry občanů v právo ani předvídatelnosti důsledku právních předpisů. Zákon neupřesňuje povahu zásahů ani lhůty pro postup ochránců přírody. Norma popisuje pouze účel zásahů, jímž je "zachování druhového bohatství přírody a udržení systému ekologické stability".

Napadenou část zákona naopak podpořilo ministerstvo životního prostředí, které ve vyjádření pro Ústavní soud uvedlo, že norma má především zajistit ochranu přírody a krajiny v případech, kdy vlastník neplní své povinnosti. Ústavní soud se k tomuto stanovisku přiklonil. Soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká uvedla, že smyslem výzvy je působit na vlastníky pozemků. Cílem je, aby zásahy nutné pro zachování druhové rozmanitosti i ekologické stability nemuseli dělat ochránci přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů