Úterý, 16. dubna 2024

Co s vosím nebo sršním hnízdem?

Máme na chatě vosy nebo sršně  a chtěli bychom se jich zbavit nebo je přemístit. Existuje nějaká šetrná varianta?

Co s vosím nebo sršním hnízdem?

Na rozdíl od všeobecného, ale mylného dojmu, ani vosa ani sršeň nejsou zvláště chráněné. Zničení jejich hnízda, v případě, že ohrožují člověka či domácí zvířata, je zcela v souladu se zákonem. Jiná věc je, pokud člověk o své vůli by rád hnízdo odstranil, ale těmto živočichům nechce ublížit.

Vosa obecná je nejhojnější evropský druh vosy. Vosy jsou vybaveny silným kusadlem a žihadlem. Vosy škodí především tím, že se živí ovocem a tím je ničí. Vosa je velká 10-19 mm. Vosy žijí ve stavbách, které si budují z papírové hmoty-vyrobené ze starého dřeva. V hnízdě se nachází až 2000 jedinců. Vosy narozdíl od včel v zimě přezimují. Vosí jed, který do vás vpustí svým žihadlem obsahuje biogenní aminy, aminokyseliny, polipeptydy, enzymy. Tento jed je nebezpečný pouze pro alergiky.

Sršeň obecná je největší evropský druh vosy. Sršně žijí ve společenstvech a uvádí se, že jedno společenstvo obsahuje, stejně jako u vos, až 2000 jedinců. Sršeň měří průměrně 23-35 mm. Zimu ze sršní přežívají jen královny. Sršně škodí stejným způsobem jako vosy, LD50 (množství jedu po, kterém 50 % živočichů, kterým je aplikován jed uhyne - zpravidla laboratorní myš), je u sršně větší, tzn. méně toxický, než u včel. Na základě posledních výzkumu je zřejmé, že LD50 se u sršně pohybuje v rozmezí od 10-90 mg/kg. Což je jak píší zhruba 1,7-15 x méně než u včel. V následující tabulce index LD50 u některých dalších hmyzích zástupců.

druh LD50
Apis mellifera včela medonosná 2,8
Dasymutilla klugii mravenec 71
Vespa crabro sršeň obecná 10-90
Vespula squamosa vosa 3,5

Zbavit se hnízda vos - pokud je volně přístupné (tj. vizí od stropu, například na půdě) jde celkem dobře. Vosy jsou v noci neaktivní a prakticky všechny dělnice jsou uvnitř hnízda. Hnízdo za tmy špachtlí odloupneme od materiálu , na kterém je přilepeno do krabice (např.od bot), do které uděláme díru velikosti asi 1x 1 cm. Celou krabici přemístíme dostatečně daleko na nějaké suché místo (například do kůlny vzdálené alespoň 100 m).

Zbavit se hnízda sršňů je prakticky nemožné, protože jsou aktivní i v noci a za tmy se dobře orientují. Je třeba vyčkat až do podzimu, prázdné hnízdo odstranit za zabezpečit prostor (např. silným muším pletivem), tak aby se tam příští rok sršně nemohl ubytovat.

Autor: Mojmír Vlašín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů