Úterý, 16. dubna 2024

Kvůli úhynu racků chce inspekce omezit používání jedu na hlodavce

Kvůli úhynu racků chce inspekce omezit používání jedu na hlodavce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) doporučuje přehodnotit používání přípravků na hubení hlodavců s účinnou látkou bromadiolon. Látka na jaře způsobila hromadný úhynu racků chechtavých na Chomoutovském jezeře v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. V rizikových oblastech by používání podobných látek měl stát podle inspekce víc kontrolovat.
V největší hnízdní kolonii na střední Moravě ptáci hromadně uhynuli mezi 9. a 19. dubnem. Pitvou opakovaně sbíraných těl, kterou provedl Státní veterinární ústav v Olomouci, byla prokázána otrava látkou bromadiolon, což je účinná látka přípravku na ochranu rostlin před hlodavci - Lanirat Micro.
V souvislosti s úhynem 1500 racků chce inspekce v okruhu deseti kilometrů kolem jezera používání látky omezit. S 23 zemědělskými firmami, které obhospodařují 90 procent plochy v doletové vzdálenosti racků od jezera, proto zahájila správní řízení. Oslovit hodlá i fyzické osoby.
Zemědělci podle údajů Státní rostlinolékařské správy přípravek použili na přelomu března a dubna na některých pozemcích v blízkém okolí hnízdní kolonie. Inspekce proto podala Státní rostlinolékařské správě podnět k prošetření, zda firmy hospodařící v okolí jezera dávkovaly přípravek správně. Kontroly však žádnou chybu neodhalily.
Inspekce podle zprávy zveřejněné na www.cizp.cz situaci konzultovala i s policií, která nicméně neshledala, že by za úhyn byl někdo konkrétní trestně odpovědný.
V souvislosti s případem ČIŽP požádala rostlinolékařskou správu o revizi stávajících návodů k aplikaci tohoto přípravku na hubení hrabošů ve volné přírodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů