Úterý, 16. dubna 2024

UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví 17 nových míst

UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví 17 nových míst

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zapsala na známý seznam světového dědictví 17 nových míst. Mezi nejznámější patří amsterodamské kanály, barokní Eggenberský zámek ve Štýrském Hradci na jihu Rakouska a východorumunský klášter Sucevita. UNESCO přijalo rozhodnutí o nových zápisech na seznam světového dědictví na svém zasedání v brazilském hlavním městě.

Mezi nová místa zařazená na seznam patří kromě 14 kilometrů dlouhých amsterodamských kanálů, založených v 16. a 17. století, například historické monumenty v čínském Teng-fengu, biskupské město Albi ve Francii, tichomořský atol Bikini, na kterém byly prováděny pokusné jaderné výbuchy, či mořská oblast Papahanaumokuakea u Havajských ostrovů.

Barokní Eggenberský zámek byl postaven v roce 1625 podle italského architekta Pietra de Pomise jako rezidence císařského místodržícího Hanse Ulricha von Eggenberga. Velkou uměleckou hodnotu má hlavně obrovský cyklus více než 500 stropních maleb, které podávají svědectví o pojetí světa v období raného baroka.

Z Rumunska se na seznam dostal už osmý z klášterů ve východorumunském historickém regionu Moldávie. Sucevita se podobně jako ostatní kláštery v regionu vyznačuje pestrobarevnou malbou na vnějších zdech z 16. století.

Seznam světového kulturního a přírodního dědictví byl rozšířen také o 645 prehistorických obrazů vyrytých do skal v Siega Verde v západošpanělské autonomní oblasti Kastilie-León. Také v tomto případě jde o rozšíření už existujícího zápisu - portugalského údolí řeky Coa.

"Místa prehistorického umění v údolí Coa a v Siega Verde představují nejpozoruhodnější komplexy paleolitického umění pod širým nebem na Iberském poloostrově," zdůvodnilo UNESCO svou volbu.
Seznam světového dědictví se tak rozšířil na více než 900 míst vynikajících svým jedinečným přírodním nebo kulturním významem.

Zápis na seznam UNESCO je vždy důležitým ekonomickým signálem, zejména pro rozvojové země. Ve většině případů dojde po zápisu místa na seznam ke zvýšení turistické návštěvnosti; usnadní se i žádosti o finanční pomoc a investice.

UNESCO však zároveň hlídá stavební a jiné zásahy do lokalit, které mohou vést až k jejich vyškrtnutí ze seznamu.

Mezi nejznámější české památky na seznamu UNESCO patří historická jádra Prahy, Českého Krumlova nebo Telče. Celkem má ČR na seznamu 12 památek.

V Brasílii na zápis na seznam kandiduje 39 míst, o 17 už ho komise rozšířila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů