Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pozemkový spolek pečuje o další velmi vzácnou rostlinu

Pozemkový spolek pečuje o další velmi vzácnou rostlinu

Více než třicet pomocníků se zapojilo do víkendového tábora Týmu Bořena. Na lokalitě pod Lipskou horou, která je ve vlastnictví pozemkového spolku Arniky, na ně čekalo velmi příjemné překvapení. Na malé loučce ve strmém svahu kvetly vzácné hořečky brvité (Gentiana ciliata).

Na jedné ze strání Českého středohoří se sešlo na třicet dobrovolníků z Čech i z Německa, z Arniky a krušnohorské pobočky německé nevládní organizace Grüne Liga. Někteří němečtí dobrovolníci přijeli i s tábornickým vybavením přes Krušné hory na kole. "Je sympatické, že kvůli nenápadným květinkám je tolik lidí schopných obětovat na víkend své obvyklé pohodlí. Získají čerstvé mozoly a spartánské zázemí tábora v prudkém svahu," okomentovala zájem dobrovolníků Jana Vitnerová, která víkendovou akci Arniky vedla.

"Kromě našeho pozemku jsme po dohodě se Správou CHKO České středohoří pracovali ještě na sousedních plochách. Posekali jsme trávu, shrabali ji a spálili. Z části pozemku jsme odstranili křovinné nálety. Plocha byla původně využívána jako pastvina, dodnes zde rostou ovocné stromy. Bez našich zásahů by zarostla křovinami a vzácné rostliny by postupně odumřely," vysvětlila Jana Vitnerová.

Hořečka brvitá je ohrožený druh, uvedený v Červeném seznamu. Je to dvouletá až vytrvalá rostlina, rostoucí na suchých trávnících, mezích nebo v řídkých lesích. Její dřívější výskyt na lokalitě pod Lipskou horou nebyl zaznamenán.

Tábory Týmu Bořena se konají pravidelně, tým samotný oslavil letos již 31. výročí.

Podrobnosti o Týmu Bořena

Fotogálerie:

Bílá stráň pod Košťálovem Hořečka brvitá či hořeček brvitý (Gentiana ciliata) Skupinové foto

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů