Sobota, 20. dubna 2024

Divadlo a stromy: v Brně se chystá nový festival

Divadlo a stromy: v Brně se chystá nový festival

Ve dnech 20. až 24. října se Brno dočká nového kulturního oživení - divadelního festivalu nazvaného "Pod jednou korunou aneb Brněnský týden pro stromy". Jeho součástí a hlavní událostí bude slavnostní vyhlášení celostátní ankety Strom roku. Festival pořádá Nadace Partnerství, bude se konat v prostorách Divadla Husy na provázku, Moravské galerie, Muzeu romské kultury, knihkupectví Barvič a Novotný a na Petrově. Poprvé za celou devítiletou historii soutěže Strom roku tak Nadace Partnerství představí jejího vítěze jinak než Koncertem pro stromy.

"Festival začíná ve středu 20. října v Divadle Husa na provázku. V rámci slavnostního večera proběhne vyhlášení výsledků ankety Strom roku 2010," uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Po předání titulu nejsympatičtějšímu stromu letošního roku a zveřejnění celkové částky, která díky zpoplatněnému hlasování poputuje na výsadby stromů, bude následovat představení Dejvického divadla Dračí doupě a výstava fotografií finalistů ankety Strom roku 2010.

"Chtěli jsme vytvořit patřičně "košatou" akci, která by přesahovala vymezený prostor jeviště a hlediště, proto divadelní představení doplňuje stejně bohatý program výtvarných a literárních workshopů nebo například dramatická jamsession," říká o průběhu festivalu jeho dramaturgyně Vendula Borůvková.

V dalších dnech tak na zájemce čekají workshopy Pohádkový strom, Z lesa do lesa a zase zpátky I. a II. a Les plný s(l)ov, divadelní představení, Psí hvězda aneb Hej ty maľučka, kam ideš, Ubohá Rusalka bledá, Klauniáda, Divadla Facka a Jamabuši a zloděj tomelů a také vyprávění příběhů přímo pod stromy na Petrově nebo hudebně-dramatické improvizační setkání pod jírovcem.

20. říjen je v České republice tradičně spojený se svátkem stromů. Myšlenka Dne stromů se zrodila v Nebrasce v roce 1872 z podnětu novináře a vzdělance J. Sterlinga Mortona a rychle se rozšířila po celých Spojených státech i na další kontinenty. Datum oslav se v jednotlivých částech světa různí podle klimatických podmínek, tak aby vždy připadlo na období příznivé pro výsadby.

Více informací:
Hana Rambousková, koordinátorka ankety Strom roku, hana.rambouskova@nap.cz, 515 903 131, 775 856 359
Vendula Borůvková, dramaturgyně festivalu: mob: 777 824 574
Festival Pod jednou korunou: www.stromzivota.cz
Příběhy finalistů ankety Strom roku: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů