Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava v botanické zahradě zavřena kvůli krádežím

Botanická zahrada v pražské Troji musela kvůli množícím se krádežím ukončit výstavu miniaturních jehličnanů, takzvaných čarověníků. ČTK to řekla mluvčí zahrady Marcela Uhlíková.

Výstava v botanické zahradě zavřena kvůli krádežím

Z venkovní expozice, která je od listopadu přístupná zdarma, zmizelo za poslední dva týdny osm z padesáti vzácných exemplářů. Botanická zahrada také rozhodla, že konání podobných venkovních výstav omezí na období od dubna do října, kdy se areál hlídá 24 hodin denně.

"Lidé neustále kradou," posteskla si Uhlíková.

Čarověník je zakrslý a deformovaný jehličnan poškozený například houbou nebo virem. V zahradě se vystavovaly čarověníky stromů rostoucích v českých lesích. Jednotlivé exempláře zapůjčili botanické zahradě soukromí sběratelé. Podle Uhlíkové museli zloději odnést vystavované exempláře, jejichž výška dosahuje asi 50 centimetrů, pod bundou nebo v batohu. Na případ upozornil server tn.cz.

"Sběratelská hodnota převyšuje finanční. Čarověníky jsou rarita, těžko to vyčíslit penězi," dodala mluvčí. Podobné krádeže prý navíc poškozují dobré jméno botanické zahrady, která by kvůli tomu v budoucnosti mohla mít problémy se zapůjčováním exemplářů od sběratelů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů