Čtvrtek, 28. března 2024

Mikroregion Babí lom chce na Kyjovsku vybudovat novou rozhlednu

Mikroregion Babí lom chce na Kyjovsku vybudovat novou rozhlednu

Mikroregion Babí lom na Kyjovsku se chce v příštím roce pustit do stavby 25 metrů vysoké rozhledny na Strážovickém vrchu, který turistům představí Ždánický les a vrchovinu Chřiby. Projekt přijde na šest milionů korun. Dokumentace k němu vznikla již před třemi roky. Obce zatím marně shánějí peníze. Doufají, že uspějí s žádostí o evropské dotace. ČTK to dnes řekl starosta Strážovic Vladimír Ždánský.

Původně se na projektu mělo podílet i slovenské sdružení obcí Biela hora. Ze záměru ale sešlo. Mikroregion Babí lom proto hledá nové partnery na Slovensku. Záměrem je vybudovat dvě rozhledny, z nichž budou moci turisté obdivovat přírodní krásy jihovýchodní Moravy a západního Slovenska. Přeshraniční projekt by měl mít podle tvůrců projektu větší šance na získání evropských dotací.

Strážovická rozhledna by měla být dřevěná. Za hezkého počasí by z ní měla být vidět Vídeň předhůří Alp. Tyčit by se měla nedaleko místa, kde před mnoha lety již vyhlídková věž stála. V okolí věže chtějí obce vybudovat trasu pro běžkaře.

Na jihu Moravy je podle internetové stránky Klubu přátel rozhleden 33 vyhlídkových věží. Z nich 14 bylo postaveno v uplynulých pěti letech. Každý projekt představoval investici od 2,5 do pěti milionů korun. Mnohé z nich vznikly v oblasti Moravského krasu, na Brněnsku a na Moravském Slovácku.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů