Pátek, 19. dubna 2024

Na utajeném řeckém ostrově žijí ohrožení tuleni středomořští

Na utajeném řeckém ostrově žijí ohrožení tuleni středomořští

Dosud neznámou kolonii ohroženého druhu tuleně středomořského (Monachus monachus) objevili vědci na malém řeckém ostrově ve Středozemním moři. Je to podle expertů jedno z mála míst, kde lze ještě sledovat přirozené chování těchto zvířat, napsal server BBC.

Vědci drží polohu lokality v tajnosti, aby zabránili rušení zvířat lidskými návštěvníky. "Je to malý ostrov v Egejském moři s krásnými písčitými plážemi. Pokud by se však stal přístupný lidem, zaplní ho davy turistů a tuleni se budou muset odstěhovat," konstatoval podle BBC expert Alexandros Karamanlidis.

Tento ostrov je prý jediné místo v dané oblasti, kde tuleni polehávají i na otevřených plážích a neschovávají se pouze v jeskyních na pobřeží.

Karamanlidis vysvětlil, že právě to je původní chování tuleňů. "Narušení jejich prostředí lidmi způsobilo, že se tuleni stáhli do nepřístupných jeskyní. Takže toto místo je nepředstavitelně důležité - tuleni se tu cítí tak bezpeční, že vychází i na otevřené pláže," citovala BBC Karamanlidise.

Tuleň středomořský je nejvíce ohroženým druhem tuleně na světě - existuje jich méně než 600 jedinců. Více než polovina z nich žije na území Řecka.

"Tuleni přežívají v Řecku právě díky tomu, že tu máme takovéto izolované ostrůvky, na které lidé nemají přístup. Budeme se snažit, aby se tu i nadále tuleni cítili bezpečně," prohlásil Karamanlidis.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů