Středa, 24. dubna 2024

Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě - nová kampaň proti odložení zákazu testování kosmetiky na zvířatech

Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě - nová kampaň  proti odložení zákazu testování kosmetiky na zvířatech

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE), evropské sdružení organizací za práva zvířat, dnes spouští novou kampaň za ukončení prodeje toaletních potřeb a kosmetiky, která byla krutě testována na zvířatech. Tuto kampaň vede v České republice členská organizace ECEAE Svoboda zvířat. Vyzýváme známé osobnosti, politiky, kosmetické společnosti i veřejnost, aby kampaň podpořili podpisem nové celoevropské petice s názvem Řekněte NE kruté kosmetice (Say no to cruel cosmetics - www.nocruelcosmetics.org). V České republice kampaň podpořila kosmetická společnost Manufaktura.

Od roku 2013 má v EU platit zákaz prodeje veškeré nové kosmetiky a toaletních potřeb, které byly testovány na zvířatech mimo země EU. Úředníci Evropské komise však nyní zvažují posunutí tohoto termínu, a to přes masivní odpor veřejnosti a existujícímu zákazu testování kosmetiky na zvířatech v rámci EU. Pokud bude zákaz prodeje odsunut, mohlo by to znamenat dalších 10 let, během nichž budou kvůli kosmetice prodávané v EU vystaveny injekcím, trávení plyny, násilnému krmení a zabití tisíce králíků, morčat, myší a potkanů.

Barbora Večlová ze Svobody zvířat tvrdí: "Je nepřípustné, aby byla v dnešní moderní době pro testování nové kosmetiky stále používána zvířata. Odmítáme snahu Evropské komise odsunout termín zákazu, a navíc ke stávajícím výjimkám přidat další dva testy na zvířatech."

Michale Thew, výkonná ředitelka ECEAE, dodává: "Pro nové kosmetické produkty by nemělo trpět žádné zvíře. Společně můžeme ukázat odpor veřejnosti vůči kosmetice testované na zvířatech a tlačit na Evropský parlament, aby hlasoval proti odložení tohoto zákazu. Podepište prosím petici ECEAE a Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě."

Více informací:

www.nocruelcosmetics.org

www.pokusynazviratech.cz

www.eceae.org

Kontaktní osoba: Barbora Večlová, pokusy@svobodazvirat.cz, tel. 777 835 651

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů