Pátek, 29. března 2024

Senát zřejmě podpoří úmluvu o změně kvót pro lov velryb v Grónsku

Senát zřejmě podpoří úmluvu o změně kvót pro lov velryb v Grónsku

Český parlament čeká schvalování mezinárodní úmluvy o změnách kvót pro domorodý lov velryb v Grónsku, i když lodě plující pod českou vlajkou kytovce lovit nesmějí. Česko je ale členem úmluvy o regulaci velrybářsví. Senát by mohl o změnách úmluvy rozhodovat příští týden, podle doporučení výboru pro životní prostředí by je měl schválit. Sněmovna začne úmluvu projednávat na únorové schůzi.

Změna úmluvy má povolit obyvatelům Grónska nově ulovit ročně pro vlastní obživu devět kusů plejtváků dlouhoploutvých, známých jako keporkak. Kompenzací bude snížení kvóty pro lov plejtváků myšoků z dosavadních 19 na deset kusů. Rovněž se snižuje kvóta pro lov plejtváka malého z 200 na 178 kusů.

Změny loni schválila Mezinárodní velrybářská komise (IWC) vzhledem k tomu, že Grónsko pohrozilo ukončením členství v komisi, pokud odmítne jeho nárok pokračovat v tradici předků. Původní obyvatelé Grónska lovili keporkaky po 4000 let, než je Evropané v minulém století takřka vyhubili. Podle vědců tříletá kvóta devíti kusů ročně neohrozí počet keporkaků, jejichž stav na volném moři vzrostl od roku 1986, kdy IWC všech velryb k obchodním účelům zakázala. Původním obyvatelům některých zemí včetně Grónska však umožňuje lov velryb pro potravu a jako pokračování kulturních tradic.

Mezinárodní zákaz komerčního lovu od 80. let obchází Japonsko, Norsko nebo Island. Někteří členové jej chtěli zrušit a zavést místo něj přísné kvóty. Tento návrh však odmítly podpořit státy, které jsou všeobecně proti lovu kytovců. Jednání blokovalo také Tokio, jež údajně odmítlo ukončit lov velryb v jižních antarktických mořích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů