Pátek, 29. března 2024

V Národním muzeu začala výstava unikátních fotografií z přírody

V Národním muzeu začala výstava unikátních fotografií z přírody

V Národním muzeu v Praze tento týden začala výstava fotografií nazvaná Divočina v obrazech, která návštěvníkům přibližuje přírodní bohatství planety a ukazuje zcela unikátní scenerie, například hrochy bojující s krokodýlem či ženoucí se stádo buvolů. Prostřednictvím velkoformátových fotografií dvou předních českých fotografů přírody Rostislava Stacha a Václava Šilhy, audiovizuálních ukázek a dalších exponátů se lidé seznámí s mizejícími divokými kouty světa. Výstava potrvá do poloviny července.

Výstava představuje průřez mnohaletou tvorbou obou autorů a zavede návštěvníky nejen do exotických míst, jakými jsou například přírodní rezervace Afriky, Severní Ameriky nebo oblast Antarktidy, ale i na pozoruhodná místa evropského kontinentu. Nevynechává ani přírodní krásy České republiky.

"Naše stálá zoologická expozice je proslulá. Lidé se přichází podívat nejen na velrybu, ale i na žirafu, slona či unikátní ztvárnění vyhynulého ptáka Moa. Nyní nabízíme návštěvníkům možnost spatřit zvířata v jejich přirozeném prostředí, v situacích, které žádné muzeum ukázat nemůže," podotkl k expozici generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Fotografie Václava Šilhy Souboj Titánů zachycující souboj hrošího stáda s krokodýlem obletěla před časem celý svět a byla publikována i v prestižním britském BBC Wildlife Magazine. Snímek ohroženého tetřívka obecného, který Rostislav Stach pořídil předloni na jaře v Krušných horách, získal v roce 2010 hlavní cenu v česko-slovenské soutěži Zlatý jelen Slávy Štochla.

Zajímavá výstava se v Národním muzeu koná pod záštitou místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Václav Šilha pravidelně publikuje v cestopisných a fotografických magazínech včetně zahraničních. Spolupracuje s britskou mediální bankou Barcroft Media, která působí v 52 zemích po celém světě. Kromě pořádání výstav se věnuje i přednáškové činnosti a spolupracuje s Českou televizí a rozhlasem. Působí také jako odborný doprovod během fotografických výprav v Africe, v USA a v oblasti Antarktidy. Je držitelem ocenění v rámci novinářské soutěže Czech Press Photo. Je spoluautorem výpravné fotografické publikace Divoká planeta (2008) a fotograficko-reportážní knihy Afrika v nás, která vyšla loni na podzim.

Rostislav Stach se fotografování přírody věnuje od roku 1974. V roce 1996 byl zvolen prezidentem Klubu fotografů přírody při Českomoravské myslivecké jednotě v Praze. Je členem mezinárodní fotografické skupiny SHAPE, která pomocí snímků mapuje karibské ostrovy Nizozemských Antil. Má za sebou účast na stovce výstav, z toho bylo 25 autorských. Snímky publikuje v mnoha odborných i populárně naučných časopisech a knihách. Je autorem úspěšné knihy Fotolovy - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů