Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi chtějí sázet. Na jaře přibudou stromy na 24 místech republiky

Češi chtějí sázet. Na jaře přibudou stromy na 24 místech republiky

Nadace Partnerství opět rozdělila více než 375 tisíc korun na jarní výsadby stromů. Lidé budou sázet celkem na 24 místech republiky, nejčastěji v kraji Vysočina. Počty stromů, především ovocných, se navýší zejména v blízkosti polních cest a veřejných komunikací. Na podzim, dne 28. října 2011, nadace dokonce připravuje pokus o mezi/národní rekord v sázení stromů.

Od roku 2004 se díky grantům Nadace Partnerství podařilo v České republice vysadit téměř 40 tisíc kusů stromů a keřů. Pokud by se všechny tyto dřeviny uspořádaly do jedné řady, vznikla by dlouhá alej, která by mohla lemovat například cestu z Brna až do Karlových Varů. "Zájem o sázení je stále vysoký, lidé si čím dál častěji uvědomují důležitost stromů v krajině. Chtějí vylepšit vzhled své vesnice a jejího okolí, ale také rádi využijí stromů jako ochrany před větrem nebo prachem a hlukem ze silnice," uvádí Ivana Adámková z Nadace Partnerství a dodává, že společnou výsadbu stromů zároveň využívají k posílení společenských vztahů v obci i mezi obcemi a upevnění vazby lidí k místu.

Na jaře bude široká veřejnost, od rodin s dětmi, přes žáky až pod důchodce, vysazovat aleje a stromořadí. Obnoví se také dřeviny ve starých obecních sadech, areálu mateřské školy a víceúčelového sportoviště, v okolí kostela, kaple nebo vodních ploch a toků. Sázet se budou původní druhy stromů, například duby, lípy, třešně, jabloně nebo ořešáky, kterým vyhovují podmínky české krajiny, a proto jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům, chorobám a škůdcům.

Další příležitost k získání peněz na výsadbu stromů se zájemcům o výsadbu naskytne v červenci, kdy budou moci opět žádat o tzv. Malý grant. Podpoření žadatelé, ale také další jedinci, skupiny přátel, sdružení, firmy i celé obce se budou moci připojit k pokusu o rekord v sázení, jestliže stanoví datum výsadby na 28. října.
Malé granty spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Bližší informace o podpořených projektech: www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů