Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zahrada Mendelovy univerzity se brání vandalům

Botanická zahrada Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích se letos veřejnosti otevře opět jen při několika krátkodobých výstavách. Jinak zůstane pro běžné návštěvníky uzavřená. Škola se tak rozhodla loni kvůli častým krádežím a vandalismu v areálu, a to i přes protesty lidí z okolí, kteří zahradu s oblibou využívali k procházkám a odpočinku.

Zahrada Mendelovy univerzity se brání vandalům

"Naše rozhodnutí se osvědčilo. Škody dříve každoročně dosahovaly 100.000 korun. Nyní se je podařilo výrazně snížit," řekla Brettschneiderová. Škola již dříve argumentovala například tím, že rozlehlou a členitou zahradu se svažitým terénem a vzrostlými dřevinami nelze uhlídat. Čas od času se proto ztrácely vzácné rostliny.

První z výstav, díky nimž do areálu zavítá veřejnost, začala v pátek a je věnována orchidejím. Mendlova univerzita vlastní jednu z největších kolekcí těchto exotických rostlin. Rozprostírá se ve čtyřech sklenících na ploše asi 800 metrů čtverečních. Ve sbírce je nyní asi 4000 druhů z Ameriky, Asie i Austrálie. Zajímavostí výstavy jsou ukázky živého hmyzu.

Expozice orchidejí potrvá do 14. března. V dubnu se zahrada na dva dny otevře při jarní výstavě. V květnu univerzitní zahradníci chystají tradiční výstavu kosatců. Poslední dvě oficiální příležitosti k návštěvě dostanou lidé v září a listopadu. Ve zbytku roku je nutné individuální i kolektivní návštěvy objednávat předem a mohou se uskutečnit jen ve všední dny.

Botanická zahrada navazuje na historický areál školy v Brně-Černých Polích a tvoří součást jejího kampusu. Zabírá deset hektarů a poskytuje výhled na Lužánky, Ponavu i Královo Pole. Další brněnskou botanickou zahradu provozuje v Kotlářské ulici v centru města Masarykova univerzita.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů