Středa, 24. dubna 2024

Turisté budou i nadále platit za vstup do Tiských stěn

Za vstup do Tiských stěn budou turisté i v následující letní sezoně platit. Zastupitelstvo obce Tisá na Ústecku sice dnes zrušilo usnesení, které kritizovalo ministerstvo vnitra, přijalo ale nové, jež obci opět umožnilo poplatek vybírat.

Turisté budou i nadále platit za vstup do Tiských stěn

Přijetí nového usnesení umožnila změna názoru ministerstva životního prostředí, které vybírání poplatků v Tisé prověřovalo na žádost ministerstva vnitra. "Ministerstvo životního prostředí souhlasí s tím, že aby byla příroda ochráněná, tak musí být regulován vstup na význačné prvky, jakými jsou i Tiské stěny," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu starosta obce Jiří Jandásek.

Tisá podle předchozího názoru ministerstva vnitra vybírala vstupné v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Podle něj má každý právo na volný průchod přes pozemky ve vlastnictví státu, pokud tím nezpůsobí škodu. Obci hrozil i soud, protože ministerstvo nemělo jiné páky, jak Tisé vybírání vstupného zakázat.

Podle nového usnesení zaplatí dospělý turista 30 korun a dítě 15 korun nikoli jako poplatek, ale jako příspěvek na údržbu skal. Obec podle starosty peníze použila a i v budoucnu použije na opravy cest ve skalách a naučné stezky. Takzvaná služba trvalého zpřístupnění, tedy pronájem pozemku se skalami od Lesů ČR, obci podle nového usnesení ukládá hlídat, aby turisté chodili jen po cestách a neničili přírodu.

Jak velkou částku obec ročně ze vstupného získá, nechtěl starosta přesně říct. Ročně ale Tiské stěny navštíví kolem 20.000 platících, vstupné obec s asi 800 obyvateli a zůstetkem osmi milionů na obecním účtě vybírá od roku 2006. Příští zastupitelstvo se bude zabývat také tím, jestli zavést rodinnou vstupenku či permanentku, která by usnadnila vstup například horolezcům.

Skalní komplex Tiské stěny je chráněný jako součást Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Podobné problémy řešily i jiné obce, které chtěly vybírat peníze za vstup do skalních měst ve svém okolí. Starosta připustil, že podle nového výkladu zákona o ochraně přírody a krajiny by peníze za vstup do skal mohl vybírat i soukromník. "Tak se tomu děje například v Prachovských skalách," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů