Pátek, 19. dubna 2024

Mariánské Lázně získaly dotaci na plošnou likvidaci bolševníku

Mariánské Lázně získaly dotaci na plošnou likvidaci bolševníku

Mariánské Lázně získaly dotaci přes sedm milionů korun na pilotní projekt plošné likvidace bolševníku velkolepého. Byl odstartován loni a potrvá po dobu čtyř let. Likvidace invazního bolševníku v povodí Kosího potoka se bude provádět na ploše 140 kilometrů čtverečných poprvé, řekla dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí mariánskolázeňské radnice Lenka Pocová.

Dotaci získalo město z Operačního programu Evropské unie Životní prostředí. "V České republice jde o pilotní projekt. V podobném rozsahu se na našem území bolševník dosud nelikvidoval," uvedla Pocová. "Jediný srovnatelný projekt tak u nás existuje v povodí řeky Morávky v Severomoravském kraji, řeší ale invazi křídlatky," doplnila.

S likvidací bolševníku začali v Mariánských Lázních loni, jakmile byl projekt schválen. První vyhodnocení zásahu budou mariánskolázenští znát letos v listopadu, další vyhodnocení pak bude na konci čtyřletého období. Podle Pocové ale už letos budou určitě znát důsledky systematické likvidace plevele.

"Bolševník likvidujeme na zhruba polovině ploch chemickou cestou, na druhé výhradně mechanicky, vždy v závislosti na omezeních daných ochrannými pásmy vod, zonací CHKO nebo ekozemědělstvím," uvádí Pocová. Celkově bude likvidace bolševníku v povodí Kosího potoka stát více než osm milionů korun, dotace z toho pokryje 90 procent.

Právě rozšířené ekozemědělství v Karlovarském kraji je přitom pro likvidaci bolševníku komplikací, protože na pozemcích ekologických farem není možné podle zákona provádět účinnější chemickou likvidaci.

I odborníci upozorňují, že úplně zlikvidovat bolševník všude za čtyři roky nelze. "Cílem projektu je proto omezení jeho výskytu na deset procent tam, kde proběhne chemický způsob likvidace, u mechanického pak na 30 procent původních rozloh. Jde především o to, zastavit invazi této rostliny na další lokality, dostat porosty pod kontrolu, snížit jejich rozlohu, zabránit tvorbě nových semen a teprve následně můžeme dosáhnout i úplné likvidace." uvedla. Dalších deset let po skončení projektu se budou provádět kontroly, zda se o pozemky náležitě starají jejich vlastníci.

V Karlovarském kraji se bolševník vyskytuje na území o rozloze zhruba 3000 kilometrů čtverečných, kde dosahuje výměra jím zamořených ploch kolem čtyřiceti kilometrů čtverečních. A pokud se nezlikviduje tato rostlina i na nich, dřív nebo později se může do již vyčištěné oblasti vrátit zpět. Náklady na podobnou plošnou likvidaci, jakou zavedli v Mariánských Lázních, by ale kraj stálo asi 170 milionů korun. Kromě bolševníku je zde problém i s dalšími invazivními rostlinami, například s křídlatkami nebo netýkavkou žláznatou.

"Nicméně takový projekt už je z hlediska administrativy i financí natolik náročný, že ho nemohou realizovat jednotlivé obce," řekla Pocová. Jen v případě Kosího potoka se záměr týká zhruba 2.500 parcel, které mají dohromady kolem 700 vlastníků, s nimiž se bylo nutné dohodnout, a zasahuje i do katastrů mnoha okolních obcí. "A v případě zbytku kraje půjdou tato čísla do desítek tisíc," dodala Pocová.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů