Čtvrtek, 28. března 2024

Brdy končí, ostatní újezdy zeštíhlí

Brdy končí, ostatní újezdy zeštíhlí

Nejstarší český vojenský újezd Brdy chce armáda do roku 2015 zrušit. O přibližně čtvrtinu své rozlohy přijdou ostatní vojenské prostory v Česku, protože je armáda v jejich nynějším rozsahu k výcviku nepotřebuje. Resort by tak mohl ročně ušetřit okolo 200 milionů korun. Na druhou stranu budou muset vojáci otevírané pozemky například zbavit případné munice, což je poměrně nákladné.

"Zrušení vojenského újezdu v Brdech a zmenšení ostatních musí v podobě zákona schválit vláda i parlament," upozornil ministr Alexandr Vondra.

Ministerstvo obrany však už vyjednává se zástupci státních úřadů, kraje i samospráv o další podobě využití prostoru v Brdech. Představou je, že by většina pozemků zůstala v majetku státu a byla nějakým způsobem chráněna. Mohla by být přístupná veřejnosti. Hospodařit by v Brdech měly i nadále Vojenské lesy. "Samozřejmě si také chceme zachovat určitou míru kontroly, je to i určitá obrana proti zneužití," vysvětlil generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. "Musíme jednat s krajináři i ministerstvem životního prostředí a dohodnout se o způsobu využití," podotkl Vylita. Odmítl přitom, že by se v budoucnu mohly v opouštěných oblastech rozrůstat například developerské projekty.

Nyní na jednoho vojáka české armády připadá 5,5 hektaru vojenských újezdů, které zabírají 1,7 procenta plochy České republiky. Například v Německu, které má větší armádu, je to jen 0,5 procenta. "V současnosti není kapacita dostupných výcvikových zařízení plně využívána. V prostorech se cvičí jen asi v 85 procentech pracovních dní," uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

U ostatních čtyř vojenských újezdů předpokládá armáda jejich zmenšení především v okrajových oblastech blízko obcí. U nich by mohla nabídnout samosprávě i nějaký majetek, aby předávané části byly "bohatou nevěstou". Situace je však komplikovaná například na Libavé, kde část pozemků uvnitř vojenského prostoru musela armáda vrátit v restitucích. Nyní za ně vojáci platí nájem asi 20 milionů ročně a jednají o možnosti výměny pozemků či jejich odkoupení.

Od počátku 90. let byly v ČR zrušeny dva vojenské újezdy - Ralsko a Mladá. Oba souvisely s odchodem sovětské armády a následovalo u nich poměrně náročné zbavení prostoru nevybuchlé a nebezpečné munice. Podle Picka podobný postup nyní čeká i Brdy, především asi 3000 hektarů dopadových ploch, kde v minulosti cvičili dělostřelci a trénovali piloti.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů