Úterý, 23. dubna 2024

Tsunami zasáhla kanárské ostrovy! ...v pravěku

Nejméně dvě obrovské přívalové vlny cunami udeřily před 150.000 až 180.000 lety na severozápadní pobřeží kanárského ostrova Tenerife. Dosahovaly výšky až 50 metrů a pronikly do vnitrozemí až na vzdálenost 800 metrů, přičemž jejich voda se přehnala přes několik kilometrů čtverečních území.

Tsunami zasáhla kanárské ostrovy! ...v pravěku

S tímto překvapivým poznatkem přišli španělští vědci při analýze složení prvních nánosů z tsunami, objevených na ostrově.

"Je velmi pravděpodobné, že jde o nánosy z několika událostí. Přinejmenším dvou tsunami. Stopy ukazují, že mohly být současné," upozornila vedoucí výzkumu Mercedes Ferrerová ze španělského geologického a důlního institutu. Původním cílem výzkumu, do něhož jsou zapojeni i portugalští vědci, bylo zjistit příčiny a následky velkých sesuvů na svazích sopečných ostrovů.

Jejich intenzita je spojena se zničením sopečného dómu Las Caňadas, který předcházel nynější sopce Teide. "Zboření sopečného dómu (tedy velké sopky s několika krátery či skupina vulkánů) nastalo před 150.000 až 180.000 lety, což se shoduje s údery tsunami," vysvětlila Ferrerová. Ohromné vlny, které přinesly tyhle nánosy, "nevyvolala zemětřesení, nýbrž je způsobily sesuvy spojené s výbušnými erupcemi," dodala.

Jde o výjimečný nález, neboť skalnaté břehy Kanárských ostrovů a neexistence pobřežních rovin, na nichž by se mohl usazovat stržený materiál, značně limitují možnost podobného nálezu.

"Tento materiál byl popsán jako paleontologické naleziště už koncem 80. let, ovšem neznámého původu. Prostorová pozice nánosů či vnitřní charakteristiky, jako je složení, druh a velikost hran a bloků stejně jako zvláštnosti fauny, jež obsahuje, napovídají, že je sem zanesla tsunami."

Materiál nanesený vlnami byl zjištěn na lávové plošině Teno na severozápadním výběžku ostrova. Jeho zakonzervování až do dnešních časů umožnila silná vrstva zeminy.

Nánosy jsou složeny z úlomkových usazenin, zbytků ryb, mušlí a měkkýšů. "Objevují se na několika kilometrech čtverečních a jejich tloušťka dosahuje až jednoho a půl metru," popsala nánosy badatelka.

Zároveň vyloučila, že by v dnešní době mohla Tenerife zasáhnout tsunami takových vlastností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů