Pátek, 19. dubna 2024

Calla obnovila tři hnízdní stěny pro břehule

V minulých dnech Calla obnovila hnízdní stěny pro břehule ve třech jihočeských pískovnách. Calla se o kolonie břehulí stará úspěšně již několik let. Díky našemu úsilí a spolupráci dalších jednotlivců i organizací se v posledních letech podařilo zastavit prudký pokles břehulí populace v jižních Čechách. Mezi lety 1999 a 2009 totiž klesly stavy místních břehulí o více než polovinu. Tento ptačí druh je dnes již zcela závislý na vhodné péči o hnízdní stěny v aktivních i opuštěných pískovnách.

Calla obnovila tři hnízdní stěny pro břehule

Obnova stěn s pomocí těžké techniky proběhla letos v pískovnách Třebeč (u Borovan), Majolice (u Nových Hradů) a Lžín (u Soběslavi). Pískovny pro zásah byly vybrány podle stavu hnízdní stěny a velikosti hnízdní kolonie v minulých letech. Všechny zásahy byly prováděny s ohledem na výskyt dalších ohrožených druhů, které v pískovnách nacházejí útočiště. Pokud se provedou vhodným způsobem, prospívají mimo jiné i některým zástupcům blanokřídlého hmyzu, kteří žijí v kolmých stěnách nebo na haldách odtěženého materiálu.

"Obnovu stěn pro břehule a další ohrožené živočichy je třeba provádět opakovaně a dlouhodobě. Proto musíme všem dárcům velmi poděkovat. Jakoukoli pomoc a podporu našich aktivit uvítáme i do budoucna," říká Jiří Řehounek, který se v Calle věnuje ochraně přírody a obnově území po těžbě nerostných surovin.

Kontakty: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - tel. 605 066 898, e-mail RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů