Sobota, 20. dubna 2024

Karlovarský kraj podpoří záchranu užovek, stromů i ekosystémů

Karlovarský kraj podpoří záchranu užovek, stromů i ekosystémů

Karlovarský kraj podpoří letos zhruba 820.000 korunami vybrané projekty na ochranu fauny i flóry. Loni vydal na stejné účely zhruba milion. Peníze získají především neziskové organizace v regionu třeba na záchranu populace užovky stromové, obnovu původních ovocných alejí i revitalizaci některých cenných nebo ohrožených přírodních lokalit. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Hned na tři projekty získá celkem 99.000 korun Ekologické centrum Meluzína s regionálním centrem Asociace Brontosaura. Tyto instituce se věnují několika dlouhodobým regionální projektům. Právě dlouhodobě koncipované akce mají při rozdělování peněz prioritu, uvedla mluvčí. Meluzína využije krajské dotace na posílení populace užovky stromové, mapování vysokokmenných ovocných stromů a záchranu planě rostoucích lučních rostlin.

Nejvyšší dotace, jaké Karlovarský kraj poskytne jednotlivým žadatelům, je 100.000 korun a letos je získá šest žadatelů. Například Ostrovský Macík tuto dotaci využije na provoz odchytová služby volně žijících živočichů, sdružení Drosera na další rozšíření Stanice pro záchranu živočichů a ochranu přírody, Hipocentrum PÁ-JA pro záchranu a využití handicapovaných živočichů a sdružení Cesta z města na obnovu krajiny u Blažejského rybníka.

Mezi dlouhodobými projekty, které obdrží stotisícovou podporu, je i postupná revitalizace údolí kolem Horního Hradu na Karlovarsku. Kdysi jeho podstatná část bývala součástí parku u hradu a zámku Hauenštejn, postupně ale lokalita zpustla. Vrátit jí původní podobu, stejně jako historickému objektu, se snaží řadu let majitel památky Pavel Palacký. "Už jsme opravili několik zídek, cest a odstraňujeme náletový porost," uvedl.

Díky aktivitám sdružení NT Naturam se dočká lepších podmínek pro hnízdění ptactvo v okolí obce Poustka a Ostroh na Chebsku. Mapování výskytu ohroženého rorýse obecného na Karlovarsku se zase budou věnovat ochránci přírody Alter Meles. Jejich kolegové z organizace Berkut pak pokračují v obnově botanické zahrady v Bečově. V uplynulých letech už v areálu obnovili síť historických stezek i informační tabule.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů