Pátek, 19. dubna 2024

Obří vodní elektrárna rozděluje Brazilce

Podle odpůrců projekt Belo Monte ohrožuje přírodu i místní indiány. Tohle místo je pro přehradu jako stvořeno, tvrdí zastánci projektu.

Obří vodní elektrárna rozděluje Brazilce

O nutnosti výstavby nových zdrojů energie v rychle rostoucí Brazílii nikdo nepochybuje, vždyť spotřeba roste přes pět procent ročně. O to více pochyb ale vzbuzuje megalomanský projekt, který se má stát, vedle druhé největší přehrady světa Itaipu, druhou páteří brazilské energetiky.

Ta je již nyní z téměř 80 procent závislá na vodních elektrárnách, a tím i výkyvech v hladinách řek. Jen Belo Monte, se svými 11 223 MW instalovaného výkonu, přidá celých deset procent výkonu země a bude zásobovat čistou elektřinou region s 26 miliony obyvatel, kde se dnes využívají hlavně fosilní paliva.

Projekt z roku 1975 byl několikrát zastaven a redukován kvůli silnému odporu místních indiánů, podporovaných ekologickými organizacemi a světovými celebritami. Mezi ty nejznámější patří zpěvák Sting a tvůrci filmu Avatar - James Cameron, Sigourney Weaverová and Joel David Moore. Žaloby státu Pará, kde má elektrárna stát, vyústily v největší federální soudní řízení v historii Brazílie.

Dlouhý spor

Hlavními argumenty odpůrců je přesídlení více než 25 tisíc obyvatel a radikální snížení průtoku v unikátní stokilometrové oblasti "Velkého oblouku", které ohrozí či zahubí množství endemických druhů a poškodí tradiční rybářské indiánské komunity.

Mimoto velká část elektřiny bude napájet obří doly v Amazonii a těžký průmysl. Belo Monte je považováno mnohými za velký symbol - prolomí "nedotknutelnost" Amazonie, kde se plánuje až 60 dalších vodních elektráren.

Vůdce kmente Kayapó Raoni Metuktire pohrozil: "Bude válka, aby bílí nemohli dále zasahovat do našich životů a naší země."

Vládní aparát většinu námitek zamítl s tím, že jde o nejvíce diskutovaný, a tudíž k životnímu prostředí přátelský projekt na světě. Stavba zapadá do politiky současného vedení země - podpory ekonomického růstu a tvorby pracovních míst při zlepšování sociálních podmínek chudých. Projekt přinese rozvoj chudého regionu, přiláká až sto tisíc lidí a vytvoří přes 25 tisíc pracovních míst. I proto se vláda projektu nechce vzdát.

"Bůh jen výjimečně stvoří takové místo jako Belo Monte. Tohle bylo stvořeno pro přehradu," charakterizoval výjimečnost lokality na řece Xingu jeden z místních inženýrů.

Šetrnější. A méně účinná

Z původních šesti přehrad byl projekt kvůli protestům redukován na tři s jednou hlavní nádrží. Tím ovšem bude elektrárna závislá na fluktuaci vodní hladiny a její využití během roku bude jen kolem 39 procent, výrazně pod národním průměrem 55 procent. To také výrazně snížilo ekonomickou a energetickou smysluplnost celého projektu.

Plocha zatopeného území se sníží z 1225 na 440 kilometrů čtverečních díky odporu indiánů, kteří nechtěli přijít o své domovy.

Kvůli silnému odporu a finanční nevýhodnosti stáhly mnohé firmy svoje nabídky, takže náklady na elektrárnu, odhadované na více než 19 miliard dolarů, ponese konsorcium převážně státních firem. Stavba má být financována i ze státních rozvojových a penzijních fondů. Většinu rizik tak ponesou brazilští daňoví poplatníci.

Analýzy přitom upozorňují, že Brazílie by mohla modernizací průmyslu ušetřit až 40 procent spotřeby elektřiny.

AUTOR: Václav Jurčíček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho spolupracovníka z Brazílie

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů