Pátek, 29. března 2024

Vychází Naše příroda 03/2011

Červnové číslo časopisu Naše příroda již můžete zakoupit na novinových stáncích a již podle fotografie na titulní straně je zřejmé, že se tentokrát vypravíme za medvědy, a to na Malou Fatru.

Vychází Naše příroda 03/2011

Jakým způsobem tamní výzkumníci monitorují početnost a sledují chování medvědů, nám přiblížil Michal Kalaš z Fatranského spolku. Setkání s medvědem je poměrně vzácná záležitost, ale každý z nás už zřejmě v přírodě viděl hada - v článku Šimona Pelze se dozvíme, s jakými hady a kde se můžeme u nás setkat, jak je navzájem odlišíme a zda je nutné mít z nich strach. S Jakubem Hlouškem se vypravíme na "Hitlerovu dálnici" u Brna za statnými kousky vzácných orchidejí a do minulosti nás zavedou i manželé Motyčkovi, se kterými si připomeneme historii "imperialistického brouka" mandelinky bramborové, jako nepřítele fašismu, komunismu a v neposlední řadě pěstitelů brambor.

Hadi České republiky / Šimon Pelz


zmije"Pokud selže určení druhu podle vzhledu, je nejlepší zamyslet se nad místem, kde jsme hada potkali. Biotop by nám měl poměrně úspěšně pomoci poznat správný druh. Na zmiji nikdy nenarazíte ve vodě a ve většině případů ani v její bezprostřední blízkosti, opak platí o užovce obojkové a podplamaté, které se můžou vynořit klidně vedle vás, když se v letních měsících koupete někde v rybníku nebo v řece, ale nejčastěji je můžete zastihnout na březích, jak se sluní. Užovku hladkou a stromovou potkáte téměř výhradně na suchých, slunných místech, jejich oblíbená místa jsou staré kamenné zídky, které jim skýtají spoustu úkrytů."

Žahalky, žlutočerní zabijáci / Jozef Májsky


zahalka"V bohaté říši bezobratlých se za miliony let opakovaně snažily mnohé skupiny hmyzu bránit před predátory tím, že si takříkajíc oblékly pevné brnění. Mezi tyto obrněnce, chráněné pevným chitinovým pancířem, patří i mnohé druhy brouků. Na dospělé exempláře, jakými jsou třeba roháč, nosorožík nebo některé druhy tesaříků, si skutečně netroufne prakticky žádný hmyzí útočník. Přesto se ale během dlouhého vývoje objevili hmyzí predátoři, kteří našli slabinu v strategii broučích těžkooděnců. Obelstili je tak, že se zaměřili na jejich larvy, které si nemohou dovolit chránit tělo pancířem, protože rychle rostou."

Naše příroda - obsah čísla 03/2011

  • Žahalky, žlutočerní zabijáci / Jozef Májsky
  • Za orchidejemi na dálnici / Jakub Hloušek
  • Hadi České republiky / Šimon Pelz
  • Vzácní brouci staletých jilmů jižní Moravy / Mladen Kaděra
  • O zlém brouku bramborouku a jeho příbuzenstvu / Hana a Vladimír Motyčkovi
  • Rozhovory s jestřábem / Ivan Kňaze
  • Objevte krásu památných stromů Prahy / Aleš Rudl
  • Kalské údolí / Vladimír Šoltys
  • Utajené vodopády Krušných hor / Martin Janoška
  • Fotografujeme krajinu / Jaromír Zumr
  • Jedlé dary přírody - Ostružiník maliník / Květa Šimková
  • Za medvědy Malou Fatrou / Michal Kalaš
  • Novinky v našich jeskyních / Petr Zajíček
    medbědi

Více na : www.nasepriroda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů