Pátek, 29. března 2024

Zóna smrti v Mexickém zálivu roste

Zóna smrti v Mexickém zálivu roste

Mořskému životu nebezpečná oblast s příliš malým obsahem kyslíku ve vodě bude mít letos v létě v Mexickém zálivu rekordní rozlohu. Upozornili na to američtí vědci, podle nichž za to mohou především povodně na řece Mississippi.

Oblast, kterou vědci označují jako "zónu smrti", vzniká v Mexickém zálivu každý rok. Způsobují ji řasy, které se živí látkami, jež do moře vyplaví Mississippi. Pro svůj růst spotřebují většinu kyslíku ve vodě, a ryby i další mořští živočichové musejí takto zasaženou oblast rychle opustit, jinak se udusí.

Hlavní obživou pro řasy jsou dusičnany a fosfor obsažené v hnojivech. Letos se rozvodněná Mississippi rozlila do polí podél svého toku, takže se hnojiva dostala do moře ve zvýšené míře.

"Zóna smrti" bude mít letos podle vědců 22 až 24 tisíc kilometrů čtverečních, tedy přibližně 1,5 procenta rozlohy celého zálivu. Podle modelu vědců z Michiganské univerzity se oblast s nízkým obsahem kyslíku ve vodě potáhne od ústí Mississippi směrem na západ podél pobřeží amerických států Louisiana a Texas.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů