Sobota, 20. dubna 2024

Světové oceány umírají rychleji, varují vědci

Nadměrný rybolov, znečištění a klimatické změny si vybírají svou daň. Život ve světových mořích se ztrácí tempem, které odborníky děsí. V nové zprávě, již zpracovali odborníci z Mezinárodního programu pro stav oceánů (IPSO), vyplývá, že vymírání druhů dosáhlo kritické fáze.

Světové oceány umírají rychleji, varují vědci

"Ta odhalení jsou pro nás šokující, negativní změny postupují mnohem rychleji, než jsme dosud předpokládali," řekl stanici BBC Alex Rogers z IPSO. Zamoření prostředí podle něho působí s dalšími nepříznivými vlivy v synergickém efektu, jenž potíže násobí. Podrobnosti chtějí experti představit koncem týdne v newyorském sídle OSN.

Už nyní ale vědci považují za prokázané, že postupuje rychlým tempem tání grónských a arktických ledovců. Uvolňování metanu z mořského dna proces tání urychluje.

Současně jsou hladiny moří zaplaveny plastikovými sáčky a dalším odpadem. Téměř nezničitelné obaly umožňují transport toxických mořských řas na velké vzdálenosti, kde mohou zamořit rozsáhlé plochy u pobřeží.

Podobné změny zažily sice oceány i dříve, ale nikdy tak výrazně. "Nikdy v minulosti také nebylo možné projektovat, jaký bude další vývoj. My jsme toho ale schopni, měli bychom to proto využít," uvedl Dan Laffoley, odborník z Mezinárodního svazu pro ochranu přírody.

Vědci radí přijmout několik zásadních kroků, které by mohly nepříznivý vývoj alespoň zmírnit.

Státy by se podle nich měly dohodnout na zmírnění nešetrného plošného rybolovu. Měly by rovněž omezit znečišťování moře plastikovým odpadem a průmyslovými hnojivy, jež do nich přinášejí světové veletoky. Za významné pokládají také omezení emisí CO2, které zvedají hladinu oceánů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů