Středa, 24. dubna 2024

NSS definitivně potvrdil Povodí Ohře pokutu za úhyn měkkýšů

NSS definitivně potvrdil Povodí Ohře pokutu za úhyn měkkýšů

Nejvyšší správní soud (NSS) s konečnou platností potvrdil státnímu podniku Povodí Ohře pokutu 400.000 korun za úhyn vzácných měkkýšů. Vodohospodáři v únoru 2005 při manipulaci s Doksanským jezem způsobili to, že se škeble rybničné a velevrubové malířští v říčním ramenu Na Mouřku ocitli na suchu. Zvláště chránění živočichové pak přes noc umrzli. Zamítnutím kasační stížnosti Povodí Ohře spor o pokutu definitivně končí, zjistila dnes ČTK z rozhodnutí zpřístupněného v soudní databázi.

Povodí ve stížnosti tvrdilo například to, že Česká inspekce životního prostředí příliš široce vyložila povinnosti vodohospodářů při ochraně živočichů. Podle stížnosti většinou nelze provést sběr živočichů ze dna vypuštěného vodního toku, neboť to bývá nebezpečné a z velké části neproveditelné. "Na dně totiž ulpívá řídký kal, na který není možné bezpečně vstoupit; navíc v inkriminovaném období bylo téměř vše zakryto ledovou krustou," tvrdil podnik ve stížnosti.

Podle NSS ale z předpisů vyplývá to, že Povodí Ohře musí kontrolovat výskyt chráněných měkkýšů nejméně 300 metrů od takzvaně vyhrazeného jezu a poté na všech ostatních částech vodního toku, jichž se mohla manipulace s jezem dotknout. Pokud se na březích či dně chránění měkkýši vyskytují, musejí je pracovníci povodí vysbírat.

"Jako správce celého vodního toku by stěžovatel (Povodí Ohře) měl být seznámen s dopady manipulace na spravovaný vodní tok a pobřežní pozemky. (...) Přesný územní rozsah nutné kontroly a sběru živočichů není možné předem jasně odhadnout; vždy bude totiž záležet na způsobu konkrétní manipulace i na dalších okolnostech a přírodních podmínkách v terénu," uvedl v rozsudku senát NSS s předsedkyní Marií Žiškovou.

Povodí Ohře zpochybňovalo také to, zda se na státní podnik vztahuje sankční odpovědnost podle sporného ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny. NSS ale podpořil názor České inspekce životního prostředí, ministerstva životního prostředí i Městského soudu v Praze.

"Sankční odpovědnost (...) lze vyvodit proti každé právnické osobě, která se dopustí protiprávního jednání na úseku ochrany přírody a krajiny, bez ohledu na skutečnost, zda k protiprávnímu jednání právnické osoby došlo při výkonu podnikatelské činnosti či nikoli," napsali soudci.

Škeble rybničná je největší druh měkkýše, který se vyskytuje v České republice. Obývá klidné bahnité vody, větší rybníky, tůně, slepá či pomalu tekoucí říční ramena a velké bažiny. Na podobných lokalitách se vzácně vyskytuje také velevrub malířský. Jeho lastury se dříve používaly jako malé palety na barvy, čímž vzniklo české druhové jméno mlže, uvádí odborný server Natura Bohemica. Oba druhy jsou v ČR ohrožené a zvláště chráněné.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů