Pátek, 19. dubna 2024

Obnova území narušeného důlní činností OKD stála 3,6 miliardy

Obnova území narušeného důlní činností OKD stála 3,6 miliardy

Celkem 3,6 miliardy korun stála od roku 1991 obnova území, které bylo poničeno při důlní činnosti firmy OKD. Celkem už bylo rekultivováno přes 1500 hektarů narušeného území, letos se pracuje na 55 rekultivačních projektech. Na místech, kde kdysi stávaly domy i celé město, jsou dnes rybníky a lesy, kam lidé budou chodit za odpočinkem, vznikl tam i prostor pro lehký průmysl. Představitelé společnosti OKD dnes některá rekultivovaná místa ukázali novinářům. Jedním z nich je i nové golfové hřiště.

Rekultivovat pozemky dotčené hornickou činností ukládá těžebním společnostem horní zákon. Zástupce ředitele společnosti CSS Rekultivace, která má obnovu území na starosti, Jan Slíva uvedl, že obnova se platí z finanční rezervy, kterou je povinen těžař vytvořit na zahlazení škod způsobených na krajině.

Podle mluvčího OKD Vladislava Sobola obnovou nyní prochází například dvě třetiny plochy města Karviné, přičemž lidé obývají jen zhruba třetinu území města. "Teď si město, podnikatelé a všichni, kteří v regionu žijí, musí uvědomit, že mají obrovskou příležitost využít to území, ať už pro rekreaci nebo pro nějaké podnikání," řekl Sobol.

V Karviné těžba zničila například celou městskou část Solca. Z dřívějšího historického centra zůstal stát jen "starý" kostel, ten novější těžbu nepřežil. Z kostela sv. Petra Alkantary je turistická atrakce: kostel je totiž výrazně nakloněný. Kvůli poddolování poklesl o 37 metrů. Hřbitov je dnes o něco výše než kostel, od kterého se k němu kdysi jezdilo z kopce na saních. Nenávratně zmizely honosná radnice, Larischův zámek i s unikátním parkem, pivovar.

Vlasta Vaculíková z rekultivačního útvaru OKD řekla, že obnova celého území po Solce potrvá ještě sedm nebo osm let. "Demolovalo se tu celé město, suť zůstala na místě, ani se řádně neodstranily všechny části budov. Pět let trvá jenom biologická rekultivace," uvedla Vaculíková.

Slíva vysvětlil, že rekultivace se skládá z technické a biologické části. "Technická rekultivace, to je tvarování území hlušinou nebo třeba přeložky inženýrských sítí. Pak následuje biologická rekultivace, to znamená překryv zeminou a trávou nebo výsadba stromů a keřů," popsal.

V současnosti vrcholí úprava území, na kterém kdysi bývala rozptýlená zástavba a polnosti a kde nyní vzniká golfové hřiště. "Hrubá rekultivační stavba tady začínala v roce 1998. Stavba golfového hřiště byla zahájena na podzim 2009. V loňském roce nás omezily povodně, proto stavba neskončila podle plánu v roce 2010, ale posunula se až do letošního roku," řekla specialistka pro asanace Jana Theodosisová. Teď už podle ní zbývají jen dokončovací práce. Stavba by měla být dokončena do 31. srpna.

Sobol řekl, že s provozem hřiště pro veřejnost se počítá od příštího roku. "Bude se to jmenovat Golf Resort Lipiny a připravíme nějaký systém, aby si tady mohli zahrát i běžní obyvatelé z Karviné, nejen profesionální golfisté," řekl Sobol.

Hřiště je devítijamkové, ale jsou tam ještě prostory pro dalších devět jamek. Theodosisová uvedla, že v rámci prvních devíti jamek tam je největší délka drah v celé Evropě. "Navíc terén stále pracuje, takže kdo si to tady jeden rok natrénuje, další rok může zjistit, že mu to nepomůže, protože se terén lehce změnil," podotkl mluvčí OKD.

Další plochou, kde končí rekultivace, je území po kalových nádržích Dolu František v Horní Suché. Nádrže byly zavezeny hlušinou, překryty zeminou a zatravněny. Plocha se nyní připravuje k využití jako průmyslová zóna. Nedaleká nádrž s čistou vodou se má stát rájem rybářů.

Obnovu má za sebou i území v Lazech, kde stávaly hornické kolonie. Po těch už není ani stopa. V údolí, kterým tekla Lazecká stružka, je teď jezero. "Bylo to tady koncipováno jako volné území, aby se to co nejvíc přiblížilo přirozené krajině. Jezero jsme tu nechali jako přírodní prvek," řekla Vaculíková. Jezero láká rybáře, kolem chodí lidé venčit psy, své modely tu pouštějí letečtí modeláři a zalesněný terén využívají mladí motokrosaři z Orlové. V budoucnu by sem měla vést cyklostezka.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů