Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Vysočině mohou dobrovolníci pomoci sekat chráněné mokřady

Na Vysočině mohou dobrovolníci pomoci sekat chráněné mokřady

Na několika místech Vysočiny mohou dobrovolníci během léta pomoci se sekáním chráněných luk. V pondělí začne tradiční Kosení pořádané ochránci přírody z Kněžic. Jako první přijde na řadu Urbánkův palouk u Nové Brtnice, během dvou týdnů by mělo být posekáno celkem šest hektarů podmáčených rašelinných luk a bývalých pastvin. Jak zjistila ČTK, v srpnu mohou lidé pomoci shrabovat posečenou trávu kolem Kladinského potoka na Pelhřimovsku a na dvou mokřadech pod Žákovou horou na Žďársku.

Chráněné louky je podle ochránců potřeba posekat alespoň jednou ročně, aby nezarostly náletovými dřevinami a aby z nich nevymizely cenné druhy rostlin. Peněz na údržbu podle nich ale rok od roku ubývá. "Na některé lokality letos peníze nejsou, děláme je z nadšení a zadarmo," řekl ČTK Václav Křivan z kněžické organizace Českého svazu ochránců přírody. Nejjistější jsou podle něj příspěvky kraje, ale ty jsou jen na chráněná území. Se sekáním většinou pomáhají hlavně lidé, kteří na Vysočinu přijíždějí z velkých měst; místních moc nechodí.

Kosení pořádají ochránci z Kněžic letos už 27. rokem. Podle Křivana se na loukách většinou vystřídá asi 20 lidí. Pomáhají hlavně studenti z Prahy a z Brna. "Máme pár lidí, kteří se k nám vracejí léta, občas přivedou někoho dalšího," přiblížil situaci. Kromě Urbánkova palouku se bude sekat přírodní památka Kamenný vrch nedaleko Heraltic a rezervace Na Podlesích u Hrutova, která je známá díky početnému výskytu orchidejí prstnatců májových.

Sekáči s kosami začínají pracovat kolem 5:00, když je ještě rosa. Přes den se většinou posečená tráva suší a odváží. Podle Křivana je to tvrdá práce, která by se bez pomoci dobrovolníků dala těžko zvládnout.

Jinde v kraji používají ochránci přírody při sekání cenných lokalit většinou křovinořezy nebo malé sekačky. Dobrovolníky potřebují pro shrabování a vytahování trávy. U Kladinského potoka je očekávají od 12. do 14. srpna. "Je možné přijít třeba jen na pár hodin," doplnil Václav Kos z pelhřimovského Střediska ekologické výchovy Mravenec. V minulých letech podle něj pomáhalo deset 15 lidí.

Ve stejném termínu mohou zájemci pomoci ochráncům přírody i na Ždársku, a to na dvou hektarech podmáčených luk pod Žákovou horou. Na 12. srpna chystá Sdružení Krajina hrabání na louce ve Fryšavě a o den později v Samotíně, řekla Kateřina Marečková ze sdružení. Vyhrabaná tráva se musí vytahat na plachtách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů