Pátek, 29. března 2024

Brusel chce zastavit devastaci ryb, státy EU to odmítají

Brusel chce zastavit devastaci ryb, státy EU to odmítají

Velké rybářské národy Evropské unie odmítají snahu Evropské komise zastavit devastaci rybí populace. Zemím jako Francie či Španělsko se nelíbí, že Brusel chce po roce 2015 do rybářských kvót započítávat i úlovky, které nesplňují míru a rybáři je většinou vrací zpět do moře. Ty přitom tvoří až 60 procent ulovených ryb. Pro Česko je pozitivní, že návrh Evropské komise obsahuje podporu sladkovodního chovu.

"Takhle radikální rozhodnutí by znamenalo konec rybářství v Evropě," řekl novinářům francouzský ministr zemědělství a rybolovu Bruno Le Maire. Odpor přitom vyvolává i navrhovaná možnost, že by si rybáři mohli navzájem prodávat koncese k lovu v určitých vodách. To by mělo vést ke snížení přebujelé rybářské flotily v unii. "To je absolutně nepřijatelné, protože by to zvýhodňovalo velké podniky," dodal Le Maire, který o obchodu s koncesemi mluví jako o "privatizaci" rybářství.

Evropská komise ovšem upozorňuje, že současný stav rybí populace není dlouhodobě udržitelný. Celkem 75 procent trpí nadměrným lovem a třetina této populace je v zoufalém stavu. "Pokud nebudeme reformovat, jen osm z celkových 136 rybích druhů určených k lovu bude udržitelných během příštích deseti let," uvedla eurokomisařka pro rybolov Maria Damanakiová.

Podle nových pravidel, která navrhuje komise, by nebylo možné, aby od roku 2015 rybářské kvóty překročily hranici přirozené obnovy rybí populace. To by znamenalo i naprostý zákaz vracení příliš malých ryb či ryb jiného druhu, o něž rybáři nestojí, zpět do moře. Tyto úlovky by se navíc započítávaly do celkových kvót.

Kromě Francouzů ovšem tuto snahu odmítají i Španělé, kteří pro změnu argumentují závažnými sociálními dopady, které by citelné omezení rybolovu mělo na rybáře. Podle španělské ministryně zemědělství Rosy Aguilarové by měla komise posunout platnost reformy až na rok 2020. "Měli by více respektovat lidská práva," dodala.

Nová rybářská politika Evropské unie přináší některá pozitiva pro Česko. Členské státy EU si stále více uvědomují, že výpadek rybí populace v mořích by mohla nahradit takzvaná sladkovodní akvakultura, tedy chov sladkovodních ryb, s nímž mají Češi velké zkušenosti. Evropská komise navíc podporu chovu do svého návrhu zahrnula.

"Řada zemí vystoupila na podporu akvakultury a sladkovodní akvakultury a nebyly to jenom přímořské státy. To je velice povzbuzující," řekl dnes novinářům náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Větší podporu sladkovodního chovu ryb znamená i více peněz pro české rybáře, zatím ale není jasná konkrétní částka. "Peníze bychom mohli využít na inovace, modernizace, dokonce i zakládání nových rybníků či lepší zpracování ulovených ryb a vysazování nových," dodal Chmiel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů