Pátek, 19. dubna 2024

V Zoo Praha se po čtyřech letech narodilo hříbě koně Převalského

V Zoo Praha se po čtyřech letech narodilo hříbě koně Převalského

Po čtyřech letech se dnes dopoledne narodilo v pražské zoo hříbě koně Převalského. V osmdesátileté historii zahrady je to v pořadí 216. mládě a na svět přišlo během krátkých tří minut. "Hříbě se vzápětí začalo stavět na nohy a třiadvacet minut po narození již stálo," oznámila zahrada v tiskové zprávě.

Matkou hříběte je klisna Hara, narozená roku 2005 v Německu. Jde o její první mládě. Otcem je devítiletý hřebec Len z ukrajinské chovné stanice Askania Nova. Len je pro pražský chov důležitý především z genetického hlediska, jeho prababičkou byla totiž klisna Orlica III., poslední divoký kůň odchycený ve volné přírodě. Stejně jako Hara se Len stal rodičem poprvé.

Zoo Praha se v minulosti zasloužila o záchranu koně Převalského, kterého má i ve svém logu, a nyní se na tomto poli opět velmi angažuje. V červnu dopravila do Mongolska čtyři koně Převalského a minulý týden získala zahrada od České rozvojové agentury dotaci 3,5 milionu korun na rozvojové projekty v Mongolsku. Počítá se i s dalšími transporty a významným rozšířením jejich chovu v pražské zoo. Bude se tak snažit o co nejvíc dalších přírůstků.

Zoo se letos těší i z dalších vzácných mláďat. Dnes se zahrada obrátila na veřejnost, aby pomohla vybrat jméno pro samečka hrocha obojživelného, který se narodil 8. června. Návrhy je možné zasílat do pátku 12. srpna prostřednictvím internetové stránky www.blesk.cz.

Březost hlásí dvě samičky makaka vepřího, přičemž jedno mládě tohoto druhu už se letos v zahradě narodilo. Šlo o zcela první mládě makaka vepřího v Zoo Praha. V polovině června se pak narodila kunovitá šelma, zvaná také eira či hyrare. V zoologických zahradách je skutečnou raritou. A také v tomto případě jde o pražský prvoodchov.

Vyvrcholení letošního ročníku mláďat se očekává v gorilí skupině. Březí je šestnáctiletá samice Bikira, která přijela do Prahy z Británie loni v listopadu, porodit by měla koncem roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů