Pátek, 29. března 2024

Aktivisté varují před dopady pojídání žabích stehýnek na přírodu

Aktivisté varují před dopady pojídání žabích stehýnek na přírodu

Vášeň milovníků žabích stehýnek má podle aktivistů neblahé dopady na žabí populace ve světě. Obchod s nimi prý decimuje druhy a působí na některých místech ekologický chaos. Do Evropské unie se v letech 1999 a 2009 dovezlo v průměru kolem 4600 tun žabích stehýnek ročně, což odpovídá zhruba jedné až 2,3 miliardy žab.

Podle dnešního vydání belgického listu DH Les Sports v pořadí zemí v dovozech této pro Čechy nepříliš obvyklé pochutiny nevedou Francouzi, jak by se možná mnozí mohli domnívat, nýbrž Belgičané. Na Belgii v daném desetiletí připadlo téměř 25.000 tun, tedy zhruba 53 procent dovozů, zatímco na Francii připadlo "jen" 23 procent (10.500 tun).

"Lidé jedí žáby už věky. Avšak dnešní praktiky nejsou na globální úrovni udržitelné," uvedla k tomu v nedávné zprávě o trhu se stehýnky výkonná ředitelka aktivistického seskupení Defenders of Wildlife Alejandra Goyenecheaová.

Do ČR bylo dovozeno v daném období 14,9 tuny stehýnek, což je jen zlomek z importů do EU. Například ale do několikrát většího Německa bylo dovezeno ještě méně těchto pochutin - 14,5 tuny.

"Miliardy žab jsou pro lidskou spotřebu každoročně obchodovány na mezinárodních trzích. Tento průmysl je odpovědný za ubývání populací (žab) v přírodě, za rozšiřování smrtících nemocí a za to, že umožňuje invazivním druhům ničit zdraví přirozených ekosystémů," podotkla Goyenecheaová.

K největším dodavatelům žab do USA či Evropské unie patří Čína, Indonésie, Vietnam, Brazílie či Tchaj-wan. Aktivisté podotýkají, že přestože je v EU chytání a zabíjení žab v přírodě zakázáno, Evropané se kvůli spotřebě stehýnek významnou měrou podílejí na tom, že se tak děje jinde.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů