Pátek, 19. dubna 2024

U Manětína roste druh jeřábu, který není nikde jinde na světě

U Manětína roste druh jeřábu, který není nikde jinde na světě

Druhem stromu jeřábu, který neroste nikde jinde na světě, se může chlubit okolí Manětína na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. Na Chlumské hoře se tam zřejmě už od doby ledové vyskytuje jeřáb manětínský (Sorbus rhodanthera).

Ochránci přírody spolu se Střední lesnickou školou ve Žluticích rok vyhledávali jednotlivé stromy, zkoumali jejich ekologii a rozmnožování. Letos chtějí mapování skončit. Zatím nalezli přes 500 jedinců tohoto jeřábu. Odhadují, že na 500 hektarech území jich může růst až kolem tisíce, řekl dnes ČTK Václav Lupínek z organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Alter meles.

Jeřáb manětínský je křížencem několika jiných druhů. I když na Chlumské hoře roste a množí se tak dlouho, jako nový druh byl popsán až někdy ke konci 20. století, uvedl Lupínek. "Od běžného jeřábu se liší listy i plody, které nemají tak jasně zářivou barvu. Jsou spíš zelenočervené, ne tak syté barvy," popsal.

Ačkoliv na Chlumské hoře se strom běžně množí z plodů nebo vegetativně, jinde se ho vypěstovat nepodařilo. "Zkoušeli jsme ho vypěstovat na zahradě, ale nikdy se neujal. Zřejmě má nějaké specifické podmínky pro přezimování," konstatoval Lupínek.

Území kolem hory sopečného původu s četnými čedičovými vyvřelinami je podle ochránců přírody domovem mnoha vzácných druhů. Roste zde chráněná lilie zlatohlavá, medovník meduňkolistý, pupava Biebersteinova, jeřáb břek nebo hrachor lnolistý.

Kromě vyhledávání a popisování jednotlivých stromů jeřábu manětínského na Chlumské hoře ochránci přírody chystají v budoucnu i výstavbu vyhlídkové plošiny pro turisty. Zatím zde chtějí instalovat informační tabuli a malé posezení.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů