Čtvrtek, 28. března 2024

Návrh rozpočtu zahrnuje výrazné snížení výdajů na ochranu přírody

Návrh rozpočtu zahrnuje výrazné snížení výdajů na ochranu přírody

Rozpočet ministerstva životního prostředí na příští rok nepočítá s výdaji na vědu a výzkum a stejně jako letos ani s financemi na zahraniční rozvojovou spolupráci. Na výzkumu tak má resort ušetřit v porovnáním s letošním rokem stamiliony korun. V řádu milionů počítá návrh se snížením výdajů na platy. Škrtat by se podle návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici a o kterém bude ve středu jednat vláda, mělo i ve výdajích na ochranu přírody a krajiny, ochranu klimatu a technickou ochranu životního prostředí, a to v miliardách korun.

Zatímco výdaje na ochranu přírody a krajiny v loni schváleném rozpočtu na letošní rok dosáhly 2,6 miliardy korun, příští rok by to mělo být jen 759 milionů korun. Výdaje na technickou ochranu zřejmě meziročně spadnou z 7,6 miliardy na 4,2 miliardy korun a zatímco letos by mělo jít do ochrany klimatu 2,9 miliardy korun, příští rok návrh ministerstva financí počítá s 1,6 miliardy korun.


Celkové příjmy ministerstva mají letos činit 13,7 miliardy korun, výdaje 17 miliard. Rozpočet pro příští rok počítá s příjmy sedm miliard a výdaji deset miliard korun.

Z fondů EU má MŽP získat zhruba 6,8 miliardy korun. Podle ředitelky odboru vnějších vztahů ministerstva Ilony Chalupské je snížení prostředků krytých z fondů EU o zhruba devět miliard korun na výsledných 6,8 miliardy korun obvyklá operace, kterou ministerstvo financí provádí během zpracování návrhu státního rozpočtu. Ministerstvo počítá, že příští rok požádá o dorovnání peněz na pokrytí schválených akcí s využitím nespotřebovaných finančních prostředků z minulých let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů