Úterý, 23. dubna 2024

Lidožravý strom v Jihlavě

Kvetoucí zmenšeniny "lidožravých" stromů najdou mezi stovkami sukulentů, kaktusů a dalších exotických rostlin návštěvníci 11. ročníku pětidenní výstavy sukulentů a kaktusů, která dnes začala v jihlavském Muzeu Vysočiny. Za svůj hrozivý název však rostlina vděčí nejspíš pověrám afrických domorodců, řekl ČTK autor výstavy a zkušený pěstitel Jiří Janda.

Lidožravý strom v Jihlavě

V přírodě podle něj rostlina dorůstá šesti až sedmi metrů, plody měří kolem 40 centimetrů. Mají nebezpečné zpětné háčky. Plody leží na prohnutých větvích v trávě a pokud se o ně zvířata zachytí, skončí špatně. "Čím víc se snaží osvobodit, tím víc je háčky trhají, je to dokonalá past. Zvěř vykrvácí a zůstanou po nich jen sluncem vybělené kosti. Pověrčiví domorodci pak považují kosti za lidské," řekl Janda.

Vystavené rostliny jsou zmenšeninami přírodních, dosahují výšky přibližně 30 centimetrů. "Rostlina kvete celé léto. Zatím nemá český název," dodal pěstitel.

Ve výstavní síni upoutají i kvetoucí adénie laicky zvané pouštní růže. Pro návštěvníky jsou zajímavé také hmyzožravé saracénie původem ze severní Ameriky. Barevné trubkovité listy jsou podle Jandy dokonalou pastí na hmyz. "Rostlina potřebuje dostatek slunce a vody, v domácnosti ochotně pomůže s likvidací hmyzu, navíc je dekorativní," řekl Janda.

Další část expozice podle Jandy osloví milovníky sukulentů, kteří jsou při pěstování omezeni malým prostorem okenních parapetů bytů. "Živé kameny rodu Lithops a jejich příbuzných se i v dospělosti vejdou do květináčů o průměru šesti centimetrů, hojně kvetou, a mnohé z nich lze i tvarovat," dodal pěstitel.

Prodejní výstava potrvá do 11. září. Návštěvníci získají i praktické rady pro pěstování. Další informace najdou na webových stránkách www.sukulenty.estranky.cz.

Jaroslav Buček

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů