Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní festival Voda-moře-oceány nabídne 30 filmů

Mezinárodní festival Voda-moře-oceány nabídne 30 filmů

Tři desítky soutěžních snímků z 15 zemí světa nabízí divákům osmý ročník festivalu dokumentárních filmů Voda-moře-oceány, který se koná 16. až 18. září v Hluboké nad Vltavou. Mimo jiné představí 3D žraločí projekt. Hosty festivalu bude třeba žraločí muž Michael Rutzen, Pavol Barabáš - autor oceněných filmů s horskou tématikou, či dokumentaristé Petr Kašpar, Miroslav Hrdý a fotograf a cestovatel Richard Jaroněk. Novinářům to dnes řekl prezident festivalu, potápěč a filmař Steve Lichtag.

Novému filmovému 3D projektu o žralokovi bude věnován páteční večer v kině Panorama, na který zbývá posledních pár vstupenek. Uplynulo pár let od doby, kdy americká stanice NBC uvedla v hlavním vysílacím čase jako první na světě Lichtagův filmový dokument Carcharias - Velký bílý, v němž se člověk poprvé setkal s velkým bílým žralokem tváří v tvář, bez ochranné klece. Sledovanost byla velká. Teď se Lichtag rozhodl natočit další film o žralocích, ale technikou 3D. Na světě podle něj zatím neexistuje 3D film, který by zdokumentoval celou obávanou žraločí čtyřku.

Filmový příběh by měl diváky zavést do čtyř lokací několika světadílů. V Karibiku v bahamském souostroví se budou točit smečky žraloků bělavých, na Galapágách u ostrova Darwin hejna kladivounů a v jižní Africe v Durbanu se chystá filmový tým na rodeo se žraloky tygřími. Vrchol žraločí čtyřky představuje král moří a oceánů - žralok velký bílý. Práce má podle tvůrců trvat dva až tři roky. Ukázky z filmu by měli vidět diváci na příštím festivalovém ročníku.

Žraločí projekt nebude jedinou zajímavostí na festivalu, třeba unikátní mini kamera crittercam umožní divákům spatřit svět pohledem keporkaka, žraloka vousatého nebo tuleně. Zamyslet se budou moci nad tím, zda voda může mít paměť, dozvědí se i to, že do izolované oblasti atolu Bikini, kde se prováděly před 60 lety jaderné zkoušky, se vracejí první potápěči - průzkumníci a že vorvani jsou mezi savci šampióny v hlubinném potápění. Za velrybami se mohou diváci podívat i na havajské ostrovy.

Šestapadesátiletý Steve Loveček Lichtag se narodil ve Znojmě. Absolvoval konzervatoř v Brně. V roce 1979 odešel do USA. Od roku 1986 se věnuje filmu jako producent i jako režisér.

Vyhlašovatelem festivalu je nadační fond Crystal Planet. Festivalové ozvěny budou v Mořském světě v Praze 20. až 30. září. Více na www.vodamoreoceany.cz .

Jaroslava Mikešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů