Pátek, 19. dubna 2024

Do rekordu v sázení stromů se zapojí 3 000 lidí: rodiny, obce, školy, Okamura i Chalupa

Do rekordu v sázení stromů se zapojí 3 000 lidí: rodiny, obce, školy, Okamura i Chalupa

. Nadace Partnerství 28. října pořádá historicky první pokus o český rekord v sázení stromů, do kterého se přihlásilo 3 037 lidí s výsadbou 5 562 stromů.
. K celorepublikovému happeningu se připojí také s výsadbou lípy v Mladé Boleslavi ministr životního prostředí. Sázení ovocných stromů a lip v Bystřici pod Lopeníkem se zúčastní známý podnikatel Tomio Okamura.
. Nejvíce stromů lidé během rekordu vysadí v Moravskoslezském kraji. Nejpočetnější bude výsadba trnkové aleje v Jeseníku nad Odrou, díky níž do krajiny přibude 625 nových stromů.
Brno (24. října 2011) - V pátek 28. října se uskuteční celorepublikový happening v sázení stromů, který pořádá Nadace Partnerství. Historicky prvního pokusu o český rekord v sázení stromů se zúčastní celkem 3 037 lidí ze všech krajů republiky, díky nimž v naší zemi přibude 5 562 stromů. Rekord spočívá v celkovém množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení v tomto konkrétním dni. Připojí se k němu také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s výsadbou lípy v Mladé Boleslavi nebo známý podnikatel a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura, který v Bystřici pod Lopeníkem zasadí lípy a ovocné stromy. Cílem akce je připomenout důležitost a význam stromů, zažít něco výjimečného a oslavit Den stromů.
"Nejvíce přihlášek do rekordu, celkem 48, jsme obdrželi z Jihomoravského kraje. Největší množství stromů, více než 1 500, se však vysadí v Moravskoslezském kraji, kde se například v průběhu sázení trnkové aleje v Jeseníku nad Odrou vysází neuvěřitelných 625 stromků," uvádí organizátorka rekordu Lenka Vodičková.
Sázet budou jednotlivci, rodiny s dětmi, skautské a pionýrské oddíly, žáci základních a mateřských škol, okrašlovací spolky, občanská sdružení, Český svaz ochránců přírody, ekologická centra, dětské domovy i zastupitelé obcí a krajů. Z obcí se zapojí například Kojetín (300 dubů a lip), Semčice (226 stromů), Bělušice (200 hrušní), Krnov (200 buků), Most, Brno, Cheb, Kralupy nad Vltavou, Břeclav, Poustka nebo Čelákovice.
Z jakého důvodu se lidé do rekordu zapojují? "Mnoho občanských sdružení a obcí využilo rekordu k tomu, aby doplnilo chybějící zeleň. Rodiny zase symbolicky sází stromy pro své nově narozené i odrostlé ratolesti. Výsadbou je možné utužovat nejen rodinné a sousedské vztahy, ale i přeshraniční, jak dokazuje sázení ovocných stromů v Rohově u polských hranic," říká Lenka Vodičková z Nadace Partnerství.
Všechny vysazené stromy a zúčastnění lidé se pak sečtou a jejich výsledné množství bude pelhřimovskou Agenturou Dobrý den zaneseno do České databanky rekordů. Účastníci obdrží e-mailem čestný certifikát o uskutečnění rekordu. Seznam všech účastníků, podrobná pravidla pro uznání rekordu a další informace je možné nalézt na webových stránkách www.stromzivota.cz

Rekord v sázení stromů spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí.
Podrobné informace: www.stromzivota.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů