Úterý, 16. dubna 2024

Zateplování domů ohrožuje chráněné netopýry

Zateplování domů ohrožuje chráněné netopýry

Rekonstrukce a zateplování domů postupuje rychlým tempem i v jižních Čechách a šetří tak životní prostředí i peněženky občanů. Bohužel kvůli němu mohou zbytečně hynout chránění netopýři.

"Výskyt netopýrů ve škvírách nebo větracích otvorech panelových domů je poměrně častý. Mohou přitom úspěšně unikat pozornosti obyvatel kvůli skrytému nočnímu způsobu života," říká zooložka Tereza Bradáčová, členka České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON).

Některé nevhodné stavební úpravy z poslední doby přitom vedly k naprosto zbytečné a kruté smrti mnoha netopýrů. Nedávno např. objevili členové ČESON stovky mrtvých netopýrů rezavých, kteří byli uvězněni za nově instalovanými mřížkami ve větracích otvorech panelového domu v severočeských Lovosicích. Navíc šlo zřejmě o letní kolonii samic s mláďaty.

"I v Českých Budějovicích už najdeme příklady vstřícného přístupu k netopýrům v budovách. Příkladem mohou být otevřené větrací otvory na mnoha zateplených budovách nebo netopýří budky na sídlišti Máj, které jsou netopýry hojně využívány," uvádí Jiří Řehounek z Cally.

"Technická řešení ochrany netopýrů při rekonstrukcích staveb jsou známá a poměrně jednoduchá. Chce to jen trochu méně lhostejnosti k osudům těchto zajímavých živočichů," dodává Tereza Bradáčová.

V České republice se vyskytuje celkem 27 druhů netopýrů. Všichni jsou zapsáni v seznamu zvláště chráněných druhů. V městských stavbách včetně panelových domů se nejčastěji vyskytují netopýr rezavý, netopýr hvízdavý, netopýr pestrý či netopýr večerní. První dva jmenované druhy mohli pozorovat a s pomocí bat detektoru i poslouchat účastníci zářijové přírodovědné vycházky Cally "Netopýří safari na sídlišti", kterou na českobudějovickém sídlišti Máj vedla Tereza Bradáčová.

Další informace:
Web České společnosti pro ochranu netopýrů: www.ceson.org
Web sdružení Nyctalus, které se stará handicapované netopýry: www.nyctalus.cz
Facebook Náš soused netopýr: http://www.facebook.com/pages/N%C3%A1%C5%A1-soused-netop%C3%BDr/171360319585145?sk=wall

Kontakt: RNDr. Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů