Úterý, 16. dubna 2024

Včely budou nejspíš umírat dál

Včely budou nejspíš umírat dál

Evropský parlament se dnes nedokázal dohodnout na tom, jak uchránit včely před vymíráním. Zemědělský výbor předložil parlamentu návrh usnesení, který v podstatě ignoroval jak návrhy výboru pro životní prostředí, tak aktuální vědecké poznatky v oblasti toxicity pesticidů a jejich účinků na zdraví včel a dalších opylovačů. Výbor AGRI se však ve své zprávě zaměřil pouze na vzdělávání a informování včelařů, lepší přístup k novým léčivům a účinnější kontrolu nemocí. Český europoslanec RNDr. Pavel Poc proto spolu s dalšími kolegy předložil alternativní návrh, podle kterého měly být některé konkrétní pesticidy a škodlivé vlivy podrobeny dalšímu zkoumání. Alternativní rezoluce ovšem neprošla a návrh zpravodaje zemědělského výboru byl nakonec schválen.

Pavel Poc k tomu dodává: "To, co alternativní rezoluce vyvolala mě utvrzuje v přesvědčení, že jsme někomu ošklivě šlápli na kuří oko. Někomu, kdo o škodlivosti těchto látek velmi dobře ví a rozhodně nechce, aby je někdo podrobněji zkoumal."

Některé pesticidy jsou v řadě členských států dávno zakázány. Například Francie a Německo zakázaly používání neonikotinoidů již v 90. letech, Itálie v roce 2009.
"Poprask kolem této relativně neškodné zprávy mne přesvědčil, že je nutné se tématem dál zabývat. Podávám nyní interpelaci týkající se některých extrémně jedovatých látek používaných v zemědělství a budu se dále zabývat také neurotoxickými insekticidy a neonikotinoidy. Nejde v tuto chvíli o nějaké chaotické zákazy ale o posouzení dopadu těchto látek na životní prostředí."

Přínos včel pro evropské zemědělství dosahuje podle Evropské komise každý rok 22 miliard eur. Včelařství představuje v EU cca 600 tisíc, v ČR 50 tisíc pracovních míst. Na včelách ovšem nejsou životně závislí pouze jejich chovatelé ale úplně všichni Evropané. Naprostá většina (76 procent) potravin z evropských zdrojů závisí na opylování včelami.

K poškozování zdraví včelstev a úhynům přispívá mnoho faktorů. Mezi nimi jsou například parazité jako roztoč Varroa nebo houba rodu Nosema, některé virové choroby, poškození trávícího traktu pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, ochuzení pestrosti zdrojů pylu v důsledku pěstování

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů