Pátek, 29. března 2024

Velká část ryb a měkkýšů v Evropě je ohrožena, varuje EK

Velká část ryb a měkkýšů v Evropě je ohrožena, varuje EK

Velká část druhů sladkovodních ryb, měkkýšů i řada rostlin je podle dnešní zprávy Evropské komise ohrožena. Znepokojivé výsledky vyplývají z hodnocení stavu přibližně 6000 různých druhů.

Výzkum podle Bruselu ukázal, že v ohrožení je například 37 procent sladkovodních ryb v Evropě, 44 procent sladkovodních měkkýšů a 23 procent obojživelníků či stovky rostlin.

"Pokud se nebudeme zabývat důvody tohoto zhoršení a nezačneme urychleně jednat, abychom tento vývoj zastavili, mohli bychom za to zaplatit opravdu vysokou cenu," komentoval údaje eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Například sladkovodní ryby jsou vysoce ohroženy kvůli nadměrnému rybolovu či kvůli znečištění. Jako příklad Brusel uvedl jesetery. Z osmi evropských druhů je kriticky ohroženo hned sedm z nich. Rizika pro ně představuje i vysazování cizích druhů.

"Čísla potvrzují údaje o znepokojivém stavu evropských měkkýšů," podotkla v komisním prohlášení také Annabelle Cuttelodová, která se podílí na správě evropského seznamu ohrožených druhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů