Pátek, 29. března 2024

Vědci objevili na Madagaskaru čtyři druhy miniaturních chameleonů

Vědci objevili na Madagaskaru čtyři druhy miniaturních chameleonů

Čtyři nové druhy miniaturních chameleonů se podařilo objevit vědcům na Madagaskaru. Miniještěři jsou dlouzí jen několik centimetrů od hlavy po konec ocásku a někteří z nich jsou tak malí, že se pohodlně vejdou na hlavičku zápalky, uvedli vědci ve zprávě, kterou dnes zveřejnil časopis PLoS One.

Vědci vedení Frankem Glawem z Mnichova uskutečnili genetické analýzy, aby potvrdili, že jde o nové a navzájem od sebe odlišné druhy. Nejmenší z nových druhů s latinským názvem Brookesia micra v dospělosti dorůstá jen 16 milimetrů od čenichu po zadeček a i s ocasem dospělí jedinci obou pohlaví měří jen 30 milimetrů, což je řadí mezi nejmenší obratlovce, jací byli kdy na Zemi objeveni.

Glaw uvedl, že jeho tým už měl zkušenosti s hledáním malých ještěrů na Madagaskaru, ale "také dost štěstí". Po chameleonech pátrali po setmění s pomocí baterek a svítilen. Všechny čtyři nalezené druhy jsou aktivní ve dne a na noc se vyšplhají do větví ke spánku.

Pro takhle drobné živočichy ale pojem "nahoru do větví" znamená zhruba 10 centimetrů od země, takže spatřit je nebyl snadný úkol. Ale jakmile si jich všimli, nebylo už těžké je odchytit, dodal Glaw. "Spí a vy je můžete jednoduše odchytit. Je to stejně snadné jako sbírat jahody," upřesnil. "V noci se vůbec nehýbají."

Přinejmenším dva z nově objevených druhů jsou podle vědců krajně ohrožené kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí a odlesňování Madagaskaru. Glaw, který jezdí na Madagaskar už čtvrt století, aby zkoumal neustále se rozšiřující seznam plazů a obojživelníků, uvedl, že Brookesia micra může být maximem miniaturizace obratlovců se složenýma očima.

Tvrdit to s jistotou ale podle něj není možné, protože pokaždé, když vědci oznámili objev nějakého "nejmenšího živočicha", objevil se další, ještě menší druh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů